Séta a történelemben

2022.07.15. 12:02

Munkatársunk is beöltözött a rómaiak felvonulására Galéria - Videó

Fotó: Laufer László

Fergeteges hangulatúra sikerült a tegnapi római felvonulás, ahol a szervezők megtisztelő felkérésére én is jelmezt öltöttem. A Romanitas egyesület hagyományőrzői hamar beilleszkedtek Pécsen, ahol rengetegen nézték a felvonulást és készítettek fotókat a római katonákat, szenátorokat és közembereket megjelenítő korhű jelmezekbe bújtakkal.

A ruhák mind a rendkívül kreatív római varrónő és mozaikkészítő, Rosanna munkái, aki szintén felvonult szép kék-sárga öltözetben. Ő segített nekünk is átlényegülni az első századok Rómáját idéző viseletbe, minden részletre gondosan ügyelve.

A légiósok zászlaján a skorpió az általuk megidézet praetoriánusok szimbóluma, mely egyben Tiberius császár csillagjegyeként vált a katonák jelképévé is. A praetoriánusok a Római Birodalomban az uralkodó testőrsége volt.

A római vendégek örömmel látták a pécsiek meleg fogadtatását, s remélik, hogy jövőre nagyszabású fesztivált hozhatnak el az egykori Pannóniába, közel kétszáz hagyományőrzővel és a római hétköznapokat felelevenítő ételkostolókkal, lakomával, kirakodóvásárral, workshopokkal. Mohay Réka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában