Közösséget teremt a kultúra

2022.07.04. 15:00

A nagy találkozások fesztiválja lesz az idei Bőköz (galéria)

Hetedszer rendezik meg a Bőköz Fesztivált az Ormánságban július 7-10. között. Számtalan színvonalas kulturális és hagyományőrző programmal, neves előadókkal és gasztronómiai élményekkel várják az érdeklődőket.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

A dél-baranyai Ormánság, Árpád-kori néven Bőköz négy községében, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben megrendezett programsorozat a találkozások fesztiválja lesz idén is: a helyi közösségek, a megye és az ország egyéb pontjairól érkező érdeklődőkkel, továbbá elismert művészekkel találkoznak. Egymásra talál a hagyomány és a modernitás, a helyi értékeket tovább éltető csoportok a populáris és klasszikus kultúrával.

A fesztivál célja a kezdetektől több rétegű. Törekszik a helyi hagyományok és identitás erősítésére, ezen értékeket bemutatni a nagyközönség, a megye és az ország többi területén élők számára, valamint minőségi, ízlésformáló és értékteremtő művészi élményt, közösségi kikapcsolódást nyújtani.

Forrás: Laufer László

– A kultúra segítségével erősíteni lehet az emberi közösségeket. A Bőköz Fesztivál az elmúlt hét évben segített az ormánsági embereknek tudatosítani magukban, hogy identitásuk fontos része a magyar kultúrnemzetnek – fogalmazott Hoppál Péter kulturális államtitkár, a fesztivál egyik védnöke egy korábban, a budapesti Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatón.

– A Bőköz falvaiban újra otthonra lelt a kultúra, s vele együtt a helyi hagyományokra építő, és a kis falvakat az ország vérkeringésébe bekapcsoló program, amely Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatóról kapta a nevét – fogalmazott Pataki András fesztiváligazgató, a Bőköz Fesztivál kapcsán megfogalmazott köszöntő soraiban.

A 2020-ban, a fesztivál küldetése alapján indított mintaprogram célja, hogy a művelődési eseményeket és művészeti programokat ne csak egyszeri élményként tapasztalják meg a helyiek, hanem a meglévő értékekre, közösségekre támaszkodva folyamatos értékmenedzsment jöjjön létre.

– Mára nemcsak a fesztiválnapok remek programjainak emléke él tovább az itt lakók szívében, hanem a csinosodó épületekben is látható nyomai vannak már a falvak fejlődésének – fogalmazott Pataki András.

Bőköz fesztivál

Forrás: AS

Lesz miből válogatni

Az idei paletta ismét rendkívül gazdag és változatos. Olyannyira sokszínű, hogy a fesztivál honlapján megtalálható programismertető hosszas böngészést és fejtörést is igényelhet, ugyanis a négy település huszonhét helyszínén a négy nap folyamán egyidejűleg számtalan koncert, kiállítás, táncelőadás, mesterségbemutató és gasztronómiai kóstoló is várható. Ízlelhetünk kürtőskalácsot, lángost, töltöttkáposztát és csülkös babgulyást egyaránt.

Koncertet ad az R-Go Szikora Róberttel, zenél Szarka Gyula, énekel Varga Miklós, Dolhai Attila, Szulák Andrea és Szabó Ádám. Bogányi Gergely és Varga Gábor koncertjén megismerhetjük a Bogányi-zongorát, részt vehetünk ormánsági népviseletbemutatón is. Kovácstalálkozót is tartanak, emellett a gyermekeket is számos koncert, kézműves, táncos program várja majd.

Bemutatkoznak helyi művészek és együttesek is, köztük Szatyor Győző, Mánfai György, a Harka Táncegyüttes, a siklósi alapfokú művészeti iskola kémesi csoportja. Kiss Gyuláné ormánsági szőtteseket mutat be kiállításán. Néprajzi előadások is várhatók, különleges élménynek ígérkezik a pásztorkutyák terelőversenye és a Fekete-vízi kenutúra az Ős-Dráva Látogatóközpontban. Mindemellett a református istentisztelet sem marad el – a térség ugyanis a történelem során is döntően kálvinista vallási hagyományokra épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában