Rekordokat hozott az idei fesztivál

2022.07.11. 12:01

Tömegek csodálták a színes fényeket - Galéria

Összehozta az embereket a Zsolnay Fényfesztivál, a négy nap alatt rengetegen gyűltek össze Pécs belvárosi utcáin minden korosztályból.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Már csütörtökön sokan voltak kíváncsiak a fényekre, szombat estére már moccanni sem igazán lehetett a belvárosban, annyian özönlöttek az utcákra. Az idei Fény Útja húsz állomással és különféle fényinstallációkkal várt, a főutcák és terek mellett galériák is bekapcsolódtak.

A legnagyobb népszerűségnek és látogatottságnak természetesen továbbra is a központi helyszínek örvendtek, a Széchenyi tér és a Szent István tér bizonyultak a legnépesebbnek idén is, de többen állapították meg a járókelők közül, hogy az egyik legszebb installáció volt látható a virágokba borult Ferences templomon.

A Janus Pannonius utca is pompás látványvilágot ígért, itt a PTE Művészeti Karának hallgatói által készített alkotásokat mutatták be, így minden nap eltérő külsőt kapott a sétálóutca.

Idén is rengetegen nézték meg a Fényfestőverseny műveit a Szent István téren.

– Büszkeség belegondolni abba, hogy ilyenkor világszerte a mi székesegyházunk falára terveznek fényjátékot az alkotók – állapította meg egy kislányával érkező anyuka a szombati vetítésen.

A bemutatott öt fényshow a döntős terveket mutatta be, s mindegyik a katedrális homlokzatának formáihoz kellett illeszkedjen, ezt egymástól eltérő, különféle módokon valósították meg az alkotók – az biztos, hogy mindegyik látványosra sikerült.

A fesztivál délutánjain, estéin utcaszínházi mutatványosok, cirkuszi produkciók is helyet kaptak, ezzel igazi kavalkádot varázsolva az egyetemváros szívében. Nagy lelkesedés fogadta felnőttek és gyerekek részéről egyaránt a buborékos felvonulást, mely során két bolognai művész ejtette ámulatba a közönséget.

A késő esti órákban sok fiatal is összegyűlt, péntek éjjel az egész város egy nagy bulihelyszínné változott. Szerencsére a helyzetre gyorsan reagálva sok vendéglátó és kereskedő is éjszakába nyúló nyitvatartással várta a megéhezőket, a belvárosi gíroszosok és pizzázók előtt hosszú sorok kanyarogtak, de az éttermek, kávézók teraszai is megteltek, éjjelente még az Árkádban is rengeteg fiatal volt kíváncsi az ott bemutatott fényalkotásra.

A Fényfesztivál egyik legnagyobb tanulsága idén abban ragadható meg, hogy Pécs még több nagyszabású programot elbírna: van igény a kései nyitvatartásra, a nyári éjszakákon a legtöbb korosztály szívesen ül be egy-egy belvárosi étterembe is, ha nyílik erre lehetőség. 

Minden eddiginél több látogató, spanyol első hely a hétvégén

Hatodik alkalommal megrendezett, több száz programot magába foglaló négynapos eseményen több ezer négyzetméternyi vetített épülethomlokzat ejtette ámulatba a látogatókat.

A fesztivál egyik szenzációja a Fény Útja elnevezésű rendezvény 20 állomása volt, ahol szemkápráztató fényfestések, fényinstallációk várták a vendégeket.

Sok helyszínen központi szerepet kapott az interaktivitás, ilyen volt például a fényteniszezés és a fénygraffiti-készítés, de népszerűek voltak a világító óriástulipánok, a fényszőnyeg és az 5 ezer fénygömbből álló varázslatos alkotás az Árkád Pécs bevásárlóközpontban - emelték ki.
Hozzátették, hogy "szívmelengető élmény" volt a Virágok Lászlónak című fényalkotás, amely a baranyai megyeszékhely idén elhunyt mosolygós Kórház téri virágárusnak, Jandó Lászlónak állított emléket.

Kitértek rá, hogy minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a Fény Útja Extra helyszíneire, amelyekre több mint 3 ezren váltottak karszalagot.
Sorok kígyóztak a Civil közösségek Házában megelevenedő fénylény előtt, az érdeklődők a Pécsi Galériában holografikus fényobjektumokat láthattak, míg a Jakováli Hasszán Dzsámiban meditatív hangulatban, a szőnyegeken fekve élvezhették a hangtálak és gongok rezgéseiből álló hangkompozíciót kísérő fényfestést - jegyezték meg.

A közlemény kitért arra, hogy Spanyolország Los Romeras csapata nyerte meg a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőversenyt, amelynek döntősei a pécsi székesegyház homlokzatát "keltették életre" háromdimenziós fényfestéssel.

A szervezők utaltak rá, a látogatók a fényprodukciók mellett újcirkuszi, utcaszínházi, zenés és fényszakmai programokon is részt vehettek, a Fénybütyköldében százak készítettek maguknak fényékszereket, világító emléktárgyakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában