A tenger zúgását is dalba önti

2022.08.21. 20:20

A zene is gyógyító erő a sokoldalú fizioterapeuta, Kollarics Attila számára

Az akusztikus zene után most az elektronikus dallamok tengerén bontott vitorlát a fiatal fizioterapeuta. Kollarics Attila gyerekkora óta gyógyító pályára készült, közben kezdett el zenélni. Úgy véli, ez is egyfajta terápia.

Mohay Réka

Fotó: Geng Tamas

Kollarics Attila a Pécsi Gyermekklinikán dolgozik, saját vállalkozás keretén belül is praktizál gyógytornászként. Zenei téren először az évekig működő Pí Therapy zenekarával ért el sikereket, a PEAC-PÉCS női kosárlabdaklub és az Egészségtudományi Kar dalát is ők szerezték. Húgával, Annával jelenleg is játszik a Totoro formációban, idén jelent meg első albumuk Akvárium címmel, nemrég a Veszprémi Utcazene Fesztiválon is felléptek.

Kollarics Attila a nyáron a Zsolnay Fényfesztiválon a Totoro mellett egyéni, elektronikus zenei szerzeményeivel is bemutatkozott. Az itt bemutatott négy saját darabról készült felvételek folyamatosan jelennek meg a Youtube-on.

– Az első és az utolsó videóban Geng Tamás operatőr által a Fényfesztiválon készített részletek is megjelennek, ilyen módon is megidézve a fesztivál hangulatát – számol be a fiatal zenész. 

Az elektronikus zenét egészen másképp kell élőben előadni, mint egy akusztikus szerzeményt. A videókban is látható, hogy egyesítettem az előre felvett elemeket helyszíni, élő improvizációkkal. Ebben a műfajban a különböző effektek, részletek sorrendje, kombinációja is változatossá teszi a produkciót. Különlegessé teszi, hogy akusztikus elemeket is megszólaltatok, ukulelén is játszom bennük 

– fogalmaz Kollarics Attila.

– A Youtube-ra augusztus 26-án kerül majd fel a négy, Fényfesztiválon bemutatott zeneszám közül az utolsó. Ez magyarul az Eső és Saudade címet kapta. A saudade egy portugál szó, mely egyfajta elvágyódást, honvágyat jelent. Erasmussal töltöttem egy különleges, meghatározó évet Portugáliában, az ehhez kapcsolódó érzést fogalmaztam meg ebben a dalban – meséli a zenész-fizioterapeuta. A négy produkció koncertalbumként is megjelenik az online platformokon augusztus 26-án.

E szerzeményben az Atlanti-óceán hangja is felcsendül, tengerparton készített hangfelvételről. A zenész előszeretettel kísérletez különféle hanghatásokkal, vásárcsarnokban felvett emberi beszédet és egy ereszcsatorna hangjának lüktetését is felhasználta már.

– Kiskorom óta biztos voltam benne, hogy gyógyítani szeretnék. De gimnazistaként megismerkedtem a zenével és magával ragadott, azóta ez is szerves része az életemnek. Úgy érzem, ez is egyfajta terápia – fogalmaz.

– Bár az időbeosztást illetően nem mindig könnyű összeegyeztetni a két területet, a változatosság és sokszínűség az, ami motivál és visz előre – teszi hozzá Kollarics Attila.

Inspirálja a sokféleség a fiatal zenészt

Kollarics Attila 1995-ben született Kiskunhalason. Pécsre 2014-ben költözött, a PTE Egészségtudományi Karán végzett. – Fantasztikusan kinyílt számomra a világ Pécsen, rengeteg kapcsolatot, szakmai, zenei tapasztalatot szereztem. Nagyon sokat adott nekem ez a város – mondja. – Szeretnék fesztiválokon, eseményeken fellépni és minél többet adni az embereknek a zenémmel – teszi hozzá. Kollarics Attila azt is elárulta, régi álma, hogy filmes produkciókban is részt vehessen dalszerzőként. – Persze, ez még a jövő zenéje! – teszi hozzá mosolyogva az egészségügy és a zene területén is szenvedéllyel dolgozó fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában