Kiviszik a zenét az erdőbe is

2022.08.24. 20:01

Az argentin világsztár, José Cura is fellép a pécsi Zeneszüret Fesztiválon

Immár hagyomány, hogy szeptemberben neves zeneművészek kitelepülnek Pécsett az utcákra, terekre és szokatlan helyeken és pillanatokban csendülnek fel mindenfelé kis kamarakoncertek. A Zeneszüret Fesztiválról van szó, mely idén szeptember 8-11. között zajlik, de ezúttal világsztár szereplője is lesz.

Mészáros B. Endre

A Filharmónia Magyarország őszi klasszikus zenei rendezvénysorozatáról tudni kell, hogy a legtöbb programja ingyenes, mert az a célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a muzsikát térzenékkel, flashmobokkal, mini koncertekkel. 

Ami pedig a világsztárt illeti, José Carreras, Placido Domingo és az Operália tehetséges fiatal énekesei megfordultak már Pécsett, de most egy újabb világhírű, mondhatni a „negyedik” tenor érkezik, szeptember 8-án az argentin világsztár, José Cura jön Pécsre énekelni. A Zeneszüret Fesztivál és a 2. Pécsi Nemzetközi Tangó Fesztivál keretében fog fellépni a Kodály Központban, ahol kamarazenekarral, majd a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével, Kovács János vezényletével is színpadra áll és argentín szerelmes dalok saját átirataival, valamint híres operaáriákkal jelentkezik.

Másnap, 9-én többfelé találkozhatunk flashmobokkal és térzenékkel, ahol a nívós muzsikát a Percussion Project Pécs, a Tárkány Trió és Kéméndi Tamás garantálja. Gondoltak a gyerekekre is, mert 18 órától a Szilárd Leó parkban a Kis Fizikus Játszótéren és a Mezőszél utcai Magasházi játszótéren családi Játszótér koncerteket adnak.

Eközben a Művészetek Házában a Jávorkai Trió zenél (ugyancsak világhírű társaság), este pedig a Jókai téren a Four Bones Quartet és Szirtes Edina „Mókus” kever hangulatos színes csokorba műfajokat és hangszereket. S jut még egy ínyencség a kísérletező hangzás kedvelőinek is, 21 órakor a Szabadkikötőben a Tárkány trió koncertezik. 

Kiviszik a zenét emellett az erdőbe is, szeptember 10-én, szombaton a Mandulás játszótérnél és az Erdei tornapályán „Muzsikál az erdő” interaktív séták keretében, sőt 14 órától a zenészek jegyet váltanak a Mecseki Kisvasútra is. Délután a városban újra térzenék fogadják a sétálókat, majd este a Művészetek és Irodalom Házában a Jávorkai fivérek tartanak virtuóz bemutatót. Ugyancsak este a Jókai téren az Ezerarcú tangó szól Györfi Annával, Kéméndi Tamással, Dörnyei Szabolccsal és Baksa Péterrel. Végül a Nappaliban a Zeneszüret Jazztivál hallható a pécsi jazz-zongorista Cseke Gábor és a trombitás Szalóky Balázs játékával.  

Családi nap lesz 11-én a Zsolnay Negyedben, interaktív meglepetésjátékokkal, ringatóval, zeneovival, hangszersimogatóval, táncházzal, fuvola-hárfa koncerttel. De ere a napra is jut egy különeges helyszín: a nap végén Szabadtéri klasszik mozit láthatunk a Tettyei romoknál, többek között a Filharmonia Covid-csúcsidőben adott streamelt koncertjeiből. S jó tudni, hogy a részletesebb program elérhető a www.filharmonia.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában