Fókuszban

2022.08.19. 11:00

Bíznak egymásban és a folyamatban

Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat – akár ez a József Attila-idézet is lehetne a héten zajló Kultúrák Közötti Kommunikáció Találkozó mottója, amelynek a PTE ad otthont.

Mohay Réka

Mi történik, ha 60–70 kíváncsi és nyitott ember összejön, különösebb szabályok és korlátok nélkül, egy héten át kis- és nagyobb csoportos beszélgetésekre? 

A szervező, Klein Dávid szerint kizárt, hogy ne történjen valami erős, különleges

A programot tizenkettedik alkalommal tartják a PTE helyszínén, s az alapját Carl Rogers kliens- és személyközpontú humanisztikus terápiás megközelítése adja. Az elképzelés hazai körökben való megismertetése a szervező édesapjához, Klein Sándorhoz kötődik, aki amellett, hogy a Túró Rudi névadója, széles körben elismert tudományos szakember: a pszichológia doktora, a PTE professor emeritusa. 

A foglalkozások Rogers elveit követik. Elengedhetetlen a bizalom, melyet Rogers a terápia során alkalmazott: a pszichológus nem órásmesterként javítgatja kliensét, hanem bízik a másikban lévő öngyógyító erőben, ezt törekszik elősegíteni. Rogers szerint a feltétlen elfogadásból fakadó erő segíti a másikat jobbá válni. Ez az üzleti, családi, társadalmi életben egyaránt meghatározó. 

Az empátia, a beleérző megértés is lényeges, továbbá az őszinteség és önazonosság is fontos eleme minden kapcsolatnak, személyközi folyamatnak. 

– A gyermeki őszinteséget hamar levetkőzi az ember, a csoportokban ezt is gyakoroljuk – mondta Klein Sándor. 
„Bízz a folyamatban” – ez is Rogers alapvető gondolata, ennek mentén a csoportos beszélgetéseknek sincs előre meghatározott témája, szabályzata, csupán úgynevezett „facilitátorok” segítik a csoport dinamikáját, tesznek javaslatokat a folytatásra. A szervező csapat harmadik tagja, Klein Balázs pszichológus facilitátori szerepet is betöltött a programon. 

– A program önismereti élményt is jelent. Emellett a társadalmi feszültségek forrására, a segítő foglalkozásúak munkájához kapcsolódó kérdésekre, az egyén útkeresésére vonatkozó témákat dolgozunk fel – számolt be Klein Dávid.

Sokrétű tapasztalatokat szerezhetnek a résztvevők

Klein Sándor jóvoltából Carl Rogers és munkatársai közreműködésével már 1984-ben és ‘86-ban átütő erejű személyközpontú találkozó zajlott le Szegeden. 2009-ben, az első találkozó 25. évfordulójának alkalmából, immár Klein Dávid vezetésével rendezett újabb találkozó hagyományteremtőnek bizonyult. 

Az idei programra sok pedagógus és pszichológus, terapeuta érkezett, de más területekről is jöttek érdeklődők. Klein Dávid elmondta, szeretné, ha a jövőben minél több fiatal még több területről venne részt a programon, ugyanis a csoportos foglalkozások tapasztalatai hasznosak lehetnek orvosok, szociális munkások, de akár rendőrök, tűzoltók számára is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában