Jönnek a Zrínyi Napok

2022.08.29. 07:01

Hátborzongató éjszakai túrát is tehetünk a szigetvári várban

Szeptember 7–11 között ismét különféle programokkal várnak a leghősiesebb városban. Hőlégballonos függeszkedés és koncertek mellett új, éjjeli tárlatvezetésen hallhatunk rémséges történeteket a szigetvári mondák alapján.

Mohay Réka

A program idén is kegyeleti nappal, a jeles szigetvári elődök szobrainak, emléktábláinak koszorúzásával indul szeptember 7-én, este pedig emléktűzgyújtással is készülnek. Szeptember 8-án, csütörtökön különleges előadást láthatunk-hallhatunk Király Lajostól a Szulejmán-dzsámiban Vallások fénye – Csillagászati jelenségek a vallások tükrében címmel. 

Szeptember 9–11 között változatos koncertek, családi programok, hagyományőrző bemutatók várhatóak. Szeptember 10-én és 11-én délután négykor a Szigetvár ostroma hadijátékot láthatjuk a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Szombaton az Animal Cannibals koncertezik. 

Szeptember 11-én ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a Magyar-Török Barátság Parkban, amit délben dísz­lövés és viseletbemutató követ a barokk óratoronynál. A Zrínyi téren délután régizenei koncertek és hagyományőrző alakulatok ünnepi jelentéstétele következik, fellép a Tinódi Vegyeskar és a Zrínyi Miklós Fúvószenekar is. A gyerekeket kézműveskedés, a Bóbita Bábszínház és nép játszóház is várja. 

Vasárnap este a Charlie és az Abrakazabra zenekar – életműkoncertet hallgathatják a látogatók. 

Igazi különlegesség várja a látogatókat a Zrínyi-várban szeptember 10-én este nyolc órától. 

– Újdonság, hogy izgalmas és kicsit borzongató éjjeli vezetést tartunk a várban, ahol olyan történeteket hallhatnak majd a látogatók, amelyeket a nappali túrákon nem – számolt be Salamon Ferenc várkapitány, aki mellett további hagyományőrző öltözetbe bújt vitézek és udvarhölgyek kalauzolják az érdeklődőket sötétedés után. A program a Halálsziget – Rémséges történetek Sziget 16. századi történelméből címet kapta. 

– Szó esik majd Zrínyi lefejezéséről és az ezt követő eseményekről, bepillantást adunk a szigetvári asszonyok történetébe, valamint tragikus szerelmi történeteket is megismerhetnek a látogatók 

– adott ízelítőt a várkapitány. 

Hallhatunk Deli Vid és a törököktől elrabolt Borbála szerelméről, akik mindketten a szigetvári ütközetben vesztették életüket. De megismerkedhetünk Delimán és a szép Kumilla keserédes történetével is. 

Az esti program során a korabeli hiedelmekről, a csillagok állásáról is hallhatunk, sőt, a dzsámiban vetítés is várható, ahol különböző csillagképeket visznek a vászonra. 

– Ezeken túl további meglepetések is várhatóak – árulta el a várkapitány. 

Az egyéb programok is tartogatnak izgalmakat, kedvező időjárás esetén például 10-én és 11-én hőlégballonos függeszkedésre lesz lehetőség a vár mögött délután öt és nyolc között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában