Jubileum

2022.08.20. 17:01

Hetven évvel ezelőtt nyílt meg a Baranya Megyei Könyvtár

Hetven évvel ezelőtt, 1952. augusztus 20-án ünnepélyes keretek között nyílt meg az egykori Geisler Eta (mai Apáca) utcában a Baranya Megyei Könyvtár, mely majd háromnegyed évszázados fennállása alatt minden körülmények között arra törekedett, s törekedik napjainkban is, hogy a megye lakossága számára a könyvek és az irodalom segítségével kultúrát, tudást közvetítsen, szórakoztasson, esélyt teremtsen, hogy megkerülhetetlen, mindazonáltal széles körben hozzáférhető kulturális tényező legyen a közösségek részére, írta Facebook-oldalán a Csorba Győző Könyvtár.

Zsigmond J.

Csorba Győző könyvtár kertvárosi fiókja

Fotó: AS

Az 50-es években a megyei könyvtár égisze alatt a megye teljes területén kiépült a térségi ellátás: falusi, termelőszövetkezeti, járási könyvtárak létesültek, mozgókönyvtári ellátás indult meg a könyvtárral nem rendelkező települések között, s vele párhuzamosan, a könyvtári rendezvények által, kultúrához juttatta a lakosságot.

A városi hálózat különválásával és a fiókkönyvtári hálózat kiépülésével, valamint a könyvtárszakmai irányelveknek megfelelő állománygyarapítással és ezzel párhuzamosan a különgyűjtemények, speciális gyűjtőkörű részlegek kialakulásával –  ifjúsági könyvtár (1955), helyismereti gyűjtemény (1965), zenemű és hangtár (1981) – a megyei könyvtár regionális szakkönyvtári jelleget is magára öltött. 1963-ban az olvasóterem megnyílása, 1971-ben a szabadpolcos rendszer bevezetése jelentett szakmai mérföldkövet a könyvtárhasználat tekintetében, míg 1973-ban ugyancsak a szakmai jelleg erősödését jelezte, hogy 1973-ban a Megyei Könyvtár tevekénységi köre német báziskönyvtári feladatokkal bővült.

 A könyvtár évtizedek során kialakított szakmai eredményeit ismerte el 1989-ben a Művelődési Minisztérium, mikor a Baranya Megyei Könyvtárat tudományos könyvtárrá minősítette. A fejlődésre, mind teljesebb szakmaiságra törekvés ezután is jellemezte a könyvtárat. Az 1990-es évek vívmánya a számítógépes kölcsönzés bevezetése és a helyi információs hálózatok kiépülése volt, az internetes szolgáltatást 1997-ben vezették be a könyvtárban. 2002-ben a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíját nyerte el a könyvtár. 2010. január 1-jén a Csorba Győző Megyei Könyvtár és a Pécsi Városi Könyvtár egyesülésével létrejött a mai integrált megyei-városi könyvtár, a Csorba Győző Könyvtár, mely 2010-ben a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületébe költözött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában