Szárnyal a zenével

2022.08.27. 11:40

A nyugdíjkor nem akadály: tanít, két kórust vezet és a Szélkiáltóval is járja az országot Lakner Tamás

Nagy kérdés, hogy a nyugdíjkor betöltését követően dolgozzon-e az ember, ha igen, akkor mennyit és miként. Ám néhányan, így dr. Lakner Tamás is, folytatnak mindent tovább ugyanúgy. Az egyetemi tanár például már három éve elmehetett volna, de hivatalosan csak tavaly ősztől nyugdíjas. Mindemellett szünet nélkül tanít, két nívós kórust vezet (Bartók Béla Férfikar, Pécsi Egyetemi Kórus) és járja az országot a Szélkiáltó együttessel.

M. B. E.

– Mi változott az életében nyugdíjasként? 

– Az égvilágon semmi. Legfeljebb, hogy tovább kúsznak fölfelé a számok. A Bartók Béla férfikart már 42 éve vezetem, a Szélkiáltóval 48 éve járjuk az országot és 44 éve tanítok. A dékáni munka átadásával viszont sokkal több időm jut szakmai dolgokra. Meg is talált egy hatalmas munka, az új Nemzeti Alaptanterv ének-zene tankönyvét írom ötödiktől tizenkettedik osztályig, évente két tankönyvet. 

– Négy évtizede karnagy. Meddig lehet ezt csinálni? 

– Tillai Aurél már 92 esztendős és a Pécsi Kamrakórus most is topon van. Amíg nemzetközi szinten tudom tartani az együtteseimet, addig folytatom. Márpedig a Bartók Béla Férfikarral éppen a napokban nyertünk Szicíliában nemzetközi Aranydiplomát. 

– A Szélkiáltóval mi a helyzet? 

Megyünk, amíg hívnak bennünket, amíg sikerünk van. Most nem tervezünk új lemezt, de így is van miből válogatni, mert megjelent már 18 albumunk. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége szervezésében pedig járjuk az országot az „Énekel az iskola” műsorral. A Miskolctól Sopronig eljutó programban olykor 800 gyerekeket is megénekeltetünk és még visszavan a tízből két állomás. 

– Sikeresen megjárták Szicíliát, holott önmagában nem könnyű manapság egy kórus külföldi útjait fedezni, hiszen mintegy félszáz ember utazásáról van szó. 

– A Covid két évig bezárta a kapukat. Másrészt pályázatok, szponzori segítség, és a kórustagok hozzájárulásával zajlik az út, valamint sokat jelentenek az európai bordalfesztiválok során szerzett bevételek és a kapcsolatok a külföldi kórusokkal.

– Apropó bordalfesztivál. Mi a helyzet az idei rendezvénnyel? 

– Európai jelleggel szeptember 23–25. között rendezzük Villánytól Pécsig, a hagyományos helyszíneken. Újra nemzetközi lesz, Ausztriából és Olaszországból jön kórus, a gálán pedig Balatoni Sándor Borkantátáját mutatjuk be a Pannon Filharmonikusokkal, de fellépnek a Magyar Állami Operaház vezető énekesei is, Kriszta Kinga és Horváth István. Továbbá a Prémium Bormustrát is megtartjuk másfél tucat villányi borász közreműködésével és énekelni fogunk vasárnap délután a Széchenyi téren. 

– Jövőre 30 éves a fesztivál. Világtalálkozóval ünneplik a jubileumot? 

– Volt már három világtalálkozónk, de nem folytatjuk ezt a sort, mert veszteséges a megszervezése. Az biztos, hogy így is rendkívüli lesz a találkozó, de még csak körvonalazódnak az elképzelések. Ami viszont fix: egy új lemezen dolgozunk, amit még a Covid miatt hagytunk félbe a Hungarotonnál. A Kodály utáni férfikari művekről van szó és hét felvétel már elkészült. 

– Várható a közeljövőben újabb külföldi fellépés? 

– A férfikarral van egy amerikai meghívásunk jövő tavaszra, de még sok a bizonytalan tényező. A Pécsi Egyetemi Kórus pedig májusban énekelt Floridától New Yorkig és most Kínából van felkérése. 

– Mi motiválja még? 

– Pörgök mindig, mert én soha nem tudok üldögélni, vagy céltalanul eltölteni egy napot. Szent Ágoston mondta: „ Benned kell égnie annak, amit lángra akarsz gyújtani másokban!” Ez az én ars poeticám, eszerint tanítok, zenélek, és énekelek. 

Kórusaival 63 díjat nyert

Lakner Tamás 1954-ben született Sárváron. Kőszegen kezdte a zeneiskolát, a Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett magyar–ének-zene tanári és hegedűoktatói oklevelet. A Zeneakadémián lett karvezető, a JPTE BTK-n pedagógiából diplomázott, DLA-doktor, habilitált. A II-es gyakorló általánosban tanított, majd az egyetem oktatója lett. A kórusaival 63 díjat nyert mindenfelé a világban, a Szélkiáltó együttes Magyar Örökség Díjat vehetett át, megkapta Pécs kulturális nagydíját, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, Liszt-díjas karnagy. Felesége dr. Laknerné Brückler Andrea évtizedeken át irányította a Pécsi Kulturális Központot, divízióvezetőként ment nyugdíjba a ZSÖK-től. Lányuk, Zsófi 41, fiuk Péter 33 éves (mindketten közgazdászok), két unokájuk van. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában