Új búzából készül az új kenyér

2022.08.17. 11:01

Múltidéző: Szent István emlékét a mai napig őrizzük (Galéria)

Augusztus 20-a állami és egyházi ünnep, amit az elmúlt évszázadban többféle jelzővel ruháztak fel. Az államalapító Szent István király ünnepe, de a kommunizmus idejében a népköztársaság, később az alkotmány, az új kenyér ünnepévé alakították.

Zs.J.

Fotó: Laufer László

Az előzményhez tartozik, hogy a 18. században Mária Terézia uralkodása idején országos ünnepé nyilvánította augusztus 20-át, amit az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc után betiltottak. Újabb változás 1891-ben történik, ekkor munkaszüneti nappá tették. A székesfehérvári ország­gyűlés 1938-ban határozott, hogy „Szent István király dicső emlékét a magyar nemzet örök hálájának és mélységes hódolatának bizonyságául törvénybe iktatja. Az országgyűlés augusztus 20. napját Szent István király emlékezetére nemzeti ünnepnek nyilvánítja.”

Lapunk a rendszerváltás után több esetben politikusokat kérdezett meg arról, hogy mi a véleménye augusztus 20-ról, mit is ünneplünk. „Egy álommal kezdődött. Ezúttal egy férfi álmával. Ezer évvel ezelőtt élt egy férfi itt, a Kárpát-medencében, aki hinni mert abban, hogy megszületik Európa szívében egy erős, gazdag, független, szabad ország, a magyarok országa, amelyet saját természetünkhöz és saját törvényeinkhez igazítunk, így otthonunkká válhat. Ez máig így igaz, s ez épp elegendő ok az ünneplésre”

 – mondta 2003-ban Orbán Viktor miniszterelnök.

Az ünnepről Szörényi Levente és Bródy János rockoperát írt. Az István, a király 1983 augusztusi budapesti bemutatója után a közönség negyvenöt percig felállva tapsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában