Újabb siker

2022.08.01. 17:01

Történelmi emlékhely lett a siklósi vár

Szűkebb hazánk újabb sikerének könyvelhető el, hogy a múlt héten a siklósi vár is bekerült történelmi emlékhelyek közé. A cím elnyerése hosszadalmas munka eredménye, de abszolút a múltnak, az itt történt meghatározó történelmi eseményeknek köszönhető.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: AS

 A budapesti egykori Landerer-nyomdával, az isaszegi csatatérrel, a szabolcsi földvárral és templommal, a tápióbicskei csatatérrel, valamint a siklósi várral bővült hazánk történelmi emlékhelyeinek immár 60 elemből álló listája. 

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója a bővítés kapcsán úgy nyilatkozott: kiemelten fontosnak tartja, hogy történelmünk jeles helyszínei minél kitüntetettebb figyelmet kapjanak, és beépüljenek a köztudatba nemcsak mint helyszínek, de mint magyarságunk és nemzeti identitásunk fontos építőkövei is.

Szentgyörgyváry Péter siklósi várkapitány lapunknak elmondta, nagyon büszke az eredményre, hiszen a siklósi vár múltja valóban meghatározó volt hazánk történelmében. Riegl Gábor polgármesterrel közösen kezdeményezték, hogy ezt a címet a vár megkapja. 

– Hosszadalmas folyamat volt azt bebizonyítani, hogy a siklósi várban is történtek olyan események, amelyek meghatározóak voltak az egész ország történelmére. Ilyen történés volt például, hogy amikor a magyar főurak fellázadtak Zsigmond király ellen, ifj. Garai Miklós, a király híve és támogatója, a várba hozatta őt – mondta a várkapitány.  Az uralkodó fél évig tisztes őrizetben volt itt. Miután pedig Zsigmond visszaszerezte a hatalmát, Garait 1402-ben nádorrá nevezte ki. A Garai család idejében Siklós és a siklósi vár központi helyet foglalt el az országban. Országos és európai elhatározások színhelye volt. A Perényiek korában szintén jelentős események történtek a várban. Kevesen tudják például, hogy – ugyan rövid ideig, de – a siklósi várban is őrizték a magyar koronát, Perényi Imre fiatalabb fia, Perényi Péter ugyanis koronaőr volt. A legmeghatározóbb történés Kanizsai Dorottyához, illetve az ő munkásságához köthető, aki az 1526-os mohácsi csata után jobbágyaival eltemettette a mohácsi csata áldozatait. 

A várkapitány elmondta, azzal, hogy a siklósi vár a történelmi emlékhelyek közé került, évente pályázhat kisebb összegekre, melyet új kiállításra, vagy fenntartásra költhet.

A vár régmúltja mellett a létesítmény közelmúltja is meghatározó volt, már ami a turisztikai jelentőségét illeti. A 2017-ig stagnáló éves 70 ezres látogatószámot 2019-re 100 ezerre tornázta fel Szentgyörgyváry Péter várkapitány a munkatársaival. A létesítmény népszerűsége nem csak számokban volt mérhető, 2019-ben bekerült az ország turisztikai attrakciói között a top három helyezett közé, ősszel pedig a Szállás.hu versenyén szintén a dobogós harmadik díjat nyerte el a népszerűségi szavazáson. 

A hétvégére Kinizsi Pál is a várba költözik

A szezon közepén számos programmal csábítják a látogatókat a siklósi várba. Ezen a héten csütörtöktől vasárnapig a várudvarban mutatják be a Kinizsi, a nép fia című rock-musicalt Vadkerti Imre, Sasvári Sándor, Rudán Joe, Csengeri Attila, Götz Attila, Györfi Anna, Kusnyér Anna főszereplésével, valamint a Vivat Bacchus és a VoiSingers közreműködésével. Jövő hét végén pedig a Siklósi Várfesztiválon megelevenedik a középkor. A három napos rendezvényen immár hagyományosam középkori felvonulással, csatajelenetekkel könnyűzenei koncertekkel, kulturális műsorral és gyerekprogramokkal kedveskednek a látogatóknak.  A fesztivál fő fellépője szombaton a Halott Pénz lesz, de pénteken Pápai Joci is koncertet ad a várkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában