Múltidéző filmalkotás

2022.08.19. 17:30

Újra moziba kerül az István, a király

Zs. J.

Fotó: Keresztesi Balázs

A Múltidéző oldalunkon a napokban a régi augusztus 20-ai eseményekről emlékeztünk megrengeteg korabeli fotóval. Itt arról is írtunk, hogy 1984-ben készült el az István, a király című magyar rockopera, aminek bemutatóját Budapesten tartották. Valószínűleg nem cikkünk hatására, de a pécsi Uránia mozi is felfigyelt erre, mivel szombaton délután fél hétkor levetíti a Koltay Gábor rendezésében készült „István, a király” című zenés filmet. 

Az akkori programajánlókban így harangoztuk be a történelmi filmet: 997-ben meghalt Géza fejedelem. A temetésén kiéleződnek a lappangó feszültségek, hiszen az ősi jog értelmében a fejedelmi család legidősebb férfitagja, Koppány az örökös. Géza azonban még a halála előtt megeskette a magyar főurakat, hogy a keresztény jogrend szerint fiát, Istvánt válasszák meg fejedelemnek. István és Koppány ellentéte testvérháborúval fenyeget, holott az országnak és népének mindenek előtt békére lenne szüksége. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában