Jövőnk gyökerei

2022.08.19. 08:30

Ünnepi folklórgálát rendeznek a 90 éves Andrásfalvy Bertalan tiszteletére

Andrásfalvy Bertalan 2021. november 17-én ünnepelte 90. születésnapját.

W. K.

Fotó: AS

Amellett, hogy rendszerváltó miniszterként és egyetemi tanárként is közismert, munkássága az amatőr és profi néptánc- és népzenei életben, a táncházmozgalomban is nagy tiszteletnek örvend. Ő az egyik, vagy talán már az egyetlen élő néprajzkutató abból a nagy nemzedékből, akik nevét rendre olvashatjuk a néptáncos, népzenei archív gyűjtések jegyzőkönyvein, s akik útjára indították azt a szemléletváltást, amely elvezetett a Kárpát-medence néptánckincsének mélyebb megismeréséhez, hagyományhű színpadi megformálásához. 

Ez a szemléletváltás az Unesco szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok regiszterében 2011 óta a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljeként szereplő, idén 50. jubileumát ünneplő táncházmozgalom megszületése szempontjából is meghatározó volt.

2022. augusztus 24-én, Bertalan napján, a hazai népzenei és néptáncélet kétrészes gálaesttel köszönti Professzor Urat – Andrásfalvy Bertalan gyűjtőútjai nyomán megidézve a néptánckutatói életút legfontosabb állomásait, s az azt szegélyező szakmai-közösségi üzeneteket. Fellépnek Baranya, Sárköz, Szatmár és a bukovinai székely falvak hagyományőrző táncosai, Sebestyén Márta, Balogh Kálmán, Pál István „Szalonna”, a magyarpalatkai Codoba Florin és fiai, a Magyar Állami Népi Együttes, a Mecsek, a Nyírség, a Pöndöly táncegyüttesek tagjai, a Vasi Kislegényczéh, valamint további táncos és zenei előadók, egykori néprajzos tanítványok. A műsor zenei házigazdája a Tiszta Forrás Zenekar.

Köszöntőt mond Héra Éva – a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke, valamint Dr. Hoppál Péter – a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában