Kubalibre koncert lesz szombaton

2022.08.04. 10:01

"Zenészként pécsinek lenni egyenértékű egy lottó ötössel"

Júliusban Orfűn jubilált a Kubalibre zenekar, hiszen tizedik alkalommal léptek fel a Fishingen. A rajongóknak nem kellett sokáig nélkülözniük a zenekart, szombaton este ugyanis az Ördögkatlan-fesztiválon lép fel ismét a pécsi banda. Ennek kapcsán beszélgettünk Püspöki Péterrel, a nyolctagú zenekar gitáros-énekesével.

R. B.

A rajongók imádták az orfűi koncertet, milyen érzés volt fent a színpadon?

– Mi is remekül éreztük magunkat. Annyira fel voltam dobva, hogy az eufóriától mintha a végén Lovasit is láttam volna bejönni a sátorba…

A közönség imádja a zenekart és azt a rockos életérzést, ami a zenéjükből és a dalszövegekből árad, mégis…

– …bocs, hogy közbevágok, de gondolom az lesz a kérdés, hogy miért nem sikerült befutnunk.

Olyasmi.

– Időnként felfedez minket egy újságíró, aki először találkozik a zenénkkel, és ez a kérdés mindig felmerül. Nehéz elmagyarázni, hogy mi elégedettek vagyunk annyival, hogy örömünket leljük a közös zenélésben.

Ennél nincsenek merészebb álmai?

– A zenei vágyaimat így sem kell feladnom. Elsősorban önmagam kedvéért írok dalokat, és szerencsémre pont Pécsett alkotok, az ország legjobb közönségének. Nekem ez a kedvenc világom, ha azt nézzük, akkor világhírű vagyok. „S mivel forradalmár minden városba kell, Nekem meg ez a város nagyon megfelel” (Lovasi – a szerk.). Így egyszerűen csak szeretünk zenélni, és ennyi. Mi vagyunk az a zenekar tizenhárom éve folyamatosan, akit ha megismer valaki, akkor arra vár, hogy egyszer majd elmondhassa, hogy ő már akkor felfedezett minket, mikor még nem voltunk befutva.

Pécsett azonban a klubéletben megkerülhetetlen a Kubalibre, és rengetegen imádják a zenéjüket a városban. Az érzés kölcsönösnek tűnik, hiszen a Made in Pécs című számukból ítélve igazi lokálpatrióták.

– Hogyne imádnánk a várost, zenészként pécsinek lenni egyenértékű egy lottó ötössel, hiszen itt van egy igazi zenész közösség, titkos zenei gócpontok, próbatermek, minden, amiről egy zenekar csak álmodhat. Bár konkrétan én nem vagyok pécsi születésű, de a dalban erre utal az a sor, hogy: „Ide születtél, vagy a szél hozott, ha egyszer éltél itt, tudod.”

A hétvégén akkor jöhet az Ördögkatlan?

– Két biztos programunk van minden nyáron. Az egyik a Fishing on Orfű, a másik pedig az Ördögkatlan fesztivál. Mindkettő egy fontos művészeti esemény a régió számára és mi mint helyi vagány csávók képviseljük Baranya aranyát. Az Ördögkatlanos fellépésünk augusztus 6-án a nagyharsányi Árokpart bárban lesz este 8 órakor.

Amire a belépés ugye ingyenes?

– Igen, a koncertünkre nem kell majd a karszalag.

Jövőre lesz tizenöt éves a zenekar, szülinapi koncert, esetleg új hanganyag lesz ez alkalomból?

– Nagyszabású szülinapi koncertet adunk majd, csak még fogalmunk sincs, hogy hol és mikor. Ami a közeljövőt illeti még idén igyekszünk kiadni egy EP-t négy új dallal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában