Kapcsolatot építenek

2022.09.22. 12:01

A határon túli magyarok képzéséért is sokat tesz a PTE Művészeti Kara

Két kiemelt eseménnyel bizonyítja a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara elköteleződését a magyarság, a magyar kultúra és a szórványmagyarság támogatása iránt.

Forrás: UnivPécs

A PTE MK kiváló partneri kapcsolatot ápol a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel. A két intézmény 2021 őszén Sepsiszentgyörgyön elindította az osztatlan festő-, és szobrászművész képzéseit, amely szakok tartalma megegyezik a pécsi székhelyen hirdetett képzésekkel. A napokban Sepsiszentgyörgyön is megkezdődött a 2022/2023-as tanév, melyet melyet ünnepélyes keretek között nyitott meg dr. Tonk Márton rektor, dr. Fedeles Tamás, a PTE rektorhelyettese, Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy város alpolgármestere, dr. Domokos József, a Marosvásárhelyi Kar dékánja, dr. Lengyel Péter PTE Művészeti Kar dékánja, dr. Nyárádi Imre-István dékánhelyettes, a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ igazgatója.

A Művészeti Kar határon túli szerepvállalásának részeként a tehetséges csángó felkarolását is célul tűzte ki. Ennek keretében egy, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium elnyert támogatásból finanszírozva a Moldvai Csángómagyarok Szövetségével együttműködve tábort rendeztek tehetséges csángó fiatalok számára augusztus 9-14. között, az egyik legkeletibb magyar lakta falu, Lábnyik Magyar Házában, a Táborközpontban. 

Köszöntőt mondott és részt vett az eseményen Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, Dr. habil Lengyel Péter a PTE Művészeti Karának dékánja, Prof. Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese és Dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja. A kiállítást Orbán Imola, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége tehetséggondozó program felelőse és Dr. habil Hegyi Csaba, a PTE Művészeti Karának oktatási dékánhelyettese, a program szakmai vezetője nyitották meg. A szervezők külön köszönet mondtak Dr. Szili Katalinnak, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumi tagjának is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában