Laufer László képei nagy sikert arattak

2022.09.10. 17:01

A kisváros múltját idézték meg Sásdon a Dunántúli Napló fotóinak segítségével

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

A fénykép egy csoda, egy olyan csoda, amelybe sok minden belefér. Mikor sásdiságról, otthonunkról beszélünk, ezen fotók segítségével még jobban meg lehet érteni ezeket a gondolatokat

– mondta Jusztinger János sásdi polgármester a péntek esti „Sásd egykor” fotókiállításon.

A fotók bemutatják a város fejlődését, miként lett nagyközségből város, miként lett a településből újra járási székhely. A polgármester megemlítette, hogy talán keresve sem találhattak jobb fényképeket a Dunántúli Napló fotóinál, mivel ez az újság volt az, amely a baranyai települések életét nyomon követte, így Sásdét is. Zömük egy olyan korszakban keletkezett, amikor nem az volt a trend, hogy minden egyes eseményről száz és száz fotó készüljön.

– Főiskolás éveimben a gyakorlatomat az Magyar Távirati Irodában töltöttem, és ott a fejembe verték, minden fényképet napra pontosan kell elrakni 

– mondta Laufer László, a Dunántúli Napló fotósa. – Tíz évvel ezelőtt elkezdtem digitalizálni a régi fekete-fehér képeimet, de még mindig nem végeztem vele. Egy cikk miatt voltunk tavaly a városban, ekkor említettem meg a polgármesternek, hogy sok képem van a régi Sásdról – mondta a fotóriporter a megnyitón.

A Sásdi Általános Művelődési Központ és Könyvtár intézményegység-vezetője, Meggyesi Mónika lapunknak megemlítette, hogy tavaly szerettek volna egy nagyobb fotókiállítást megnyitni a város történetéről, ám a pandémia miatt ez elmaradt. Idén felvették a kapcsolatot Laufer Lászlóval, aki ezután szabadidejében az archívumából elkezdte kigyűjteni a sásdi képeket.

– A téli estéken beleástam magam archívumomba, és több mint kétszáz fotót sikerült legyűjteni. Baleset, sport, protokoll képeket, fotókat ismert és kevésbé ismert emberekről 

– emlékezett vissza a kiállítás előtti időszakra Laufer László, aki képeket legyűjtötte egy pendrive-ra, és a sásdiak rendelkezésére bocsátotta.

Mint a sásdi közösségi ház intézményvezetőjétől megtudtuk, sok dolguk nem volt a fotókkal, mivel minden fájlnévben precízen el volt mentve, hogy hol, kiről és mikor készült. A több mint száz Dunántúli Naplós képet kiegészítették a sásdi könyvtár, hivatal archív képeivel és Gerdei Sándor fotóival, aki közel félévszázadon keresztül volt Sásd fényképésze. Így a nézelődők 1983-től napjainkig járhatják be Sásd történetét a Közösségi Ház kiállításának köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában