Zsoltárok csendültek fel

2022.09.22. 11:00

A zsidó imakendők ihlették a pécsi zsinagógában kiállított festményeket

Hétfőn először nyílt modern képzőművészeti kiállítás a pécsi zsinagógában. A karzatról felfüggesztéssel kihelyezett festményeket a zsidó imakendő, a talisz motívumai ihlették. A megnyitón az ősi zsoltárimádságokból is hallhattunk megzenésített formában.

Mohay Réka

Szeptember 19-én, hétfőn nyílt kiállítás Mohácsi András festményeiből, amely október 21-ig megtekinthető a pécsi zsinagógában. A képeket ihlető talisz a férfiak imádságának fontos kelléke, s mindegyik alkotás címe utal egy-egy zsoltárra. A tizenkét nagy méretű kép a belső imák lehetséges lelki hangulatait közvetítik a néző felé. 

A megnyitón Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség vezetője elmondta, a zsoltárok a zsidóság és a kereszténység közös imakincse, a vallás lírai kincstára, amelyben olyan örök emberi problémák, érzések és magatartásmódok fogalmazódnak meg, mint a szenvedés, betegség, üldöztetés, halál, öröm, hála, ujjongás, az Isten utáni vágy vagy dicséret, kérés, illetve a bűn- és szeretetvallomás. 

– A fehér alapon fekete és kék csíkos zsidó imakendők ihlette absztrakt festmények egy-egy zsoltárt idéznek, miközben lebegnek a térben, mint a szó, a hang, miközben erősen tartja őket a karzat – mondta Goldmann Tamás. 
A művész, Mohácsi András hangsúlyozta, az imakendő motívumai kötött formát jelentenek, de a képek mégis személyes vallomásokat rejtenek a zsoltárok kapcsán. 

– Az imakendő lehetőség arra, hogy a férfi hirtelen egy sátorba kerüljön, ahol a saját magányának teljességét és szépségét élheti meg – mondta az alkotó, s hozzátette, ez a motívum sokat segített, hogy a zsoltárok gondolatait közvetítse a szemlélők számára. 

A sátor motívuma a Bibliában különös jelentőséggel bír. A szent sátor szolgált ugyanis az istentisztelet és az Istennel való találkozás helyéül a zsidóság számára az egyiptomi kivonulás után a Sínai-hegyi szövetségkötéstől a salamoni templom felépüléséig. 

A zsoltárok a bibliai gondolkodásban meghatározó szerepet töltenek be, ugyanis az imádkozó közösség valódi élményeit, kérdéseit, örömeit és szenvedéseit tükrözik hiteles, költői formában. 

A koncerttel egybekötött kiállításmegnyitón az Artisan Quartett muzsikája a zene és a szöveg eszközeivel is megidézte a zsoltárimádságokat. Az esemény címe, Tehillim, a Zsoltárok könyvének héber elnevezése eredetileg dicséreteket jelent, melyek a Teremtőre irányulnak. A zenekar vezetője, Kovács Márton, aki korábban a Pécsi Nemzeti Színház előadásaihoz is szerzett muzsikát ezúttal betegség miatt nem tudott személyesen jelen lenni. Móser Ádám harmonikán, Gyulai Csaba dobon és az ősi vonósok hangzását idéző, bolgár eredetű gadulkán játszott. A Vígszínház színművésze, Radnay Csilla pedig magyarul olvasott fel a zsoltárok közül, a megzenésített imádságokat eredeti, héber nyelven is megszólaltatta a zenekar kíséretében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában