A legjobbaknak jutalom jár

2022.09.15. 11:01

Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati versenyen mérik össze tudásukat a tanulók a Leőweyben

Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati versenyt tartanak a mai napon a Leőwey Klára Gimnáziumban.

Zs. K.

Fotó: Shutterstock

A verseny célja anyanyelvünk ápolása, az iránta való szeretet kibontakoztatása, az igényes nyelvhasználat fejlesztése, valamint a kialakult készségek mérése és értékelése. A megmérettetés írásban és szóban is zajlik. Az írásbelin nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási, stilisztikai feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak. Ennek érdekessége, hogy a feladatlapot – a tavalyi tanévhez hasonlóan – országosan, egységesen a Kazinczy-díj Alapítvány készíttette el, így a versenyzők minden megyében ugyanabban az időpontban ugyanazt írják, mely növeli a verseny rangját. 

A szóbeli fordulóban a versenyzőknek – 30 perc felkészülési idő után – háromperces beszédet, felszólalást vagy egyéb előadást kell tartaniuk. A választható témaköröket a felkészülési idő elején kapják meg a tanulók. Vázlat alapján, szabadon kell beszélniük a bírálóbizottság által kijelölt témák egyikéről.

A program végén a zsűri elnöke értékeli a versenyt, és átadja a jutalmakat, okleveleket. Ismerteti az országos döntőbe jutó tanulók névsorát, majd átadja valamennyi résztvevőnek a szervező iskola által felajánlott emléklapot. A zsűri lehetőséget biztosít a tanulóknak arra, hogy a szóbeli teljesítményről egyénileg is érdeklődhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában