PécsLIT: szeptember 12-17.

2022.09.07. 17:30

Hat napon át fesztiválozhatunk a legismertebb mai magyar írókkal és költőkkel

A PécsLIT Irodalmi Fesztivál programsorozata már második alkalommal várja a könyvek és az olvasás szerelmeseit. A szervező Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat most is hűek maradtak a “6 nap irodalom” szlogenhez, ebben az évben szeptember 12-től 17-ig tart majd a fesztivál.

bama.hu

A PécsLIT programjainak nagy része most is két helyszínre, a Művészetek és Irodalom Házára és a Tudásközpontra koncentrálódik. Lesznek író-olvasó találkozók, zenés, színházi és évfordulós irodalmi események is. A fiatalabb olvasók számára szervezett irodalmi találkozóknak, foglalkozásoknak a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtárai, a Körbirodalom Gyermekkönyvtár és a Pécsi Pagony biztosítanak helyszínt a hat nap folyamán.

Az idei fesztivál évfordulós programjai között kiemelt helyen szerepel a Bertók Lászlóra emlékező, Lázár Balázs Mocorgó vízcsepp című dokumentumdrámája alapján készült felolvasószínházi előadás. A darab bemutatója a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában lesz szeptember 14-én, a Kossuth-díjas költő halálának második évfordulóján. 

A 2022-es PécsLIT vendégei között számos olyan szerző lesz jelen, akik a közelmúltban jelentkeztek új kötettel, itt lesz többek között Tóth Krisztina, Závada Pál, Kustos Júlia, Háy János, Zalán Tibor, Vámos Miklós, Cserna-Szabó András.

A fesztiválnak idén is lesznek külföldi vendégei. A Goethe Intézet közreműködésében Pécsre érkezik Rike Reiniger Németországból, illetve itt lesz Szlovéniából a Magyar Írórezidencia Program pécsi rezidense, Primož Repar író, filozófus. A budapesti Cervantes Intézet együttműködésében két program, egy kiállításmegnyitó és egy spanyol szerzők verseit tartalmazó kötet bemutatója is gazdagítja a PécsLIT programjait. 

 A fesztivál során idén is átadják a Hummel–Jelenkor szépirodalmi díjat. A PécsLIT egy gasztroirodalmi eseménnyel és egy meglepetés vendéggel köszönti az idén 20 éves Literát, amely megalakulásakor az első online irodalmi portál volt hazánkban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában