Az álmok birodalmába kalauzol

2022.09.01. 11:01

Ilyet még nem láttál: csodaszarvason utazik az elveszett kislány (Videó)

Mi történik, ha egy kreatív, történelemben jártas grafikus házaspár szabadjára engedi a fantáziáját? A Pécsen élő Kiss Csenge és Szakonyi Balázs példája azt mutatja, különleges alkotás készülhet – esetükben egy magyar mondavilágtól ihletett mesekönyv.

Mohay Réka

Izgalmas, korábban nem látott mesevilágba csöppenhetünk a Pazirik Kft. gondozásában kiadott mesekönyv segítségével. A főként háromdimenziós történelmi rekonstrukciókkal és animációs filmekkel is foglalkozó vállalat grafikus párja nem először dolgozik közös projekten, a mostani könyv azonban új kihívást jelentett az alkotók számára. 

– Régi tervünk volt egy mesekönyv elkészítése, és sokat ötleteltünk, mi legyen a témája. Valami újszerűt szerettünk volna, amivel előttünk még kevesen foglalkoztak – mondta Szakonyi Balázs. – Végül arra jutottunk, a magyar történelemhez kapcsolódó témát fogunk feldolgozni – tette hozzá Kiss Csenge. 

Az ősi magyar mondavilág egy-egy szereplője köszön vissza mesés köntösben az „Erdők, mezők, nádak, erek, a sziklák nem felejtenek… csak az emberek” című kiadvány fiktív történetében. 

– Őseink hite alapján minden betegséget szellemi síkon kell kezelni. A mesénk egy kislányról szól, akinek lelke eltéved, elfelejti, hogy ki ő. A gyógyulás útja az álmok birodalmán át vezet, ahol emlékeibe kapaszkodva visszatér az életébe. A történet így a mondavilág és a valóság határmezsgyéjén mozog

 – számolt be a történetről Szakonyi Balázs. 

Erdők, mezők, nádak, erek, a sziklák nem felejtenek, csak az emberek

A kalandos úton a kislány találkozik a csodaszarvassal, egy fehér lóval és fiával, de még egy turult idéző figurával is. 

– Szerettük volna, hogy ezek a szimbolikus karakterek mindenféle politikai vagy ideológiai szélsőségtől mentesen, a maguk tisztaságában jelenjenek meg. Arra is figyeltünk, hogy a történet és a rajzok kedvesen, barátságosan, mégis izgalmasan hívják kalandos utazásra a gyerekeket – összegeztek a készítők. – Persze, az elkészült mű nem történelemkönyv, de törekedtünk arra, hogy a mesében megjelenő elemek történelmileg hitelesek legyenek – vallják a készítők, akik munkájuk során is a történelem értékeit keltik életre. – A könyvvel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a következő nemzedékek számára valódi értékként mutassuk be sztyeppei nomád mondavilágot – tette hozzá Szakonyi Balázs. 

Erdők, mezők, nádak, erek, a sziklák nem felejtenek, csak az emberek
 

A mesekönyv végén egy játékos feladatot és fogalomtárat is találnak a kis olvasók, így a számukra esetleg ismeretlen kifejezésekről is tanulhatnak. 

– Mindkettőnket foglalkoztat a saját gyökereink kutatása, a családfánk. A mese arra is biztathat, kutassuk a gyökereinket, emlékezzünk arra, honnan jöttünk, mert ez a jövőnk építésében is segíthet – fogalmazott Szakonyi Balázs. 

Nem unatkoznak

Kiss Csenge és Szakonyi Balázs két gyermeket nevel, s azt mondják, a munkában is kiegészítik egymást – van, hogy egy rajzot is együtt fejeznek be. Szakonyi Balázs grafikai munkái mellett korábban undergroundzenészként is gyakran lépett fel pécsi helyszíneken. Jelenleg a Pazirik kreatív vezetője, fő profilja a középkori várak rekonstrukciója. Felesége, Kiss Éva Csenge veszprémi származású grafikus. Történelmi illusztrációkkal, animációs filmekkel, arculattervekkel foglalkozik. Több országos hírű kiállítás arculatát készítette. Férjével közösen egy angol Netflixes dokumentumfilm jelentein is dolgoztak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában