Kincsekkel várnak

2022.09.02. 07:01

Koncertekkel és kiállításokkal is készülnek a pécsi zsinagógában

A pécsi zsinagóga a Kossuth tér meghatározó eleme, azonban annak ellenére, hogy rendszeresen látogatható, sokan csak kívülről ismerik a romantikus stílusú épületet. Szeptemberben ez megváltozhat, ugyanis koncertekkel és kiállítással is várnak.

Mohay Réka

Mint arról a Dunántúli Napló Hitélet rovatában már értesülhettek olvasóink, a Zsidó Kulturális Fesztivál helyszíneihez idén Pécs városa is csatlakozik. Ennek keretén belül szeptember 4-én, vasárnap, este 18 órakor Felhők szárnyán címmel ad jótékonysági koncertet Ádám Eszter operaénekes és Juan Pablo Esmok Lew argentin gitárművész. A fellépők mediterrán, latin-amerikai és zsidó dalok gyöngyszemeit tolmácsolják. Az esemény különlegessége, hogy a művészek a karantén idején interneten kezdtek el a közösen dolgozni, és személyesen hazánkban találkoznak először a koncerteken. 

Erre az eseményre a helyszínen és interneten lehet jegyet váltani, a bevételek a zsinagóga mennyezetének restaurációjához járulnak hozzá. Az épület műemlék mivolta miatt a plafonszerkezet helyreállítása ugyanis már jó ideje húzódik az igen magas költségigények miatt. 

Ezt további programok követik a zsinagógában az ősz elején, melyek ingyenesen látogathatók, s az épület szépsége mellett a zsidó kultúra kincseibe is betekintést nyerhetünk kortárs művészek tolmácsolásában. 

– A pécsiek nap mint nap látják a zsinagóga épületét, de talán még mindig sokan nem jártak bent. A programokkal az is a célunk, hogy minél többen ellátogassanak hozzánk 

– mondta Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke. 

Ennek jegyében szeptember 19-én, hétfőn, 18 órakor kiállítás nyílik Mohácsi András festményeiből. A képeken a hagyományos zsidó imakendő, a talisz motívumai köszönnek vissza, mely a férfiak imádságának fontos kelléke. Mindegyik kép címe utal egy zsoltárra. Nagy méretű, modern képeket láthatunk majd, amelyek a belső imák lehetséges lelki hangulatait közvetítik a néző felé, s különleges módon a zsinagóga karzatáról függesztve lesznek majd bemutatva. 

A megnyitót az Artisan Quartett koncertje teszi teljessé, amelyet a zsoltárimádságok világa ihletett. A zenekar vezetője, Kovács Márton korábban a Pécsi Nemzeti Színház előadásaihoz is szerzett muzsikát. Móser Ádám harmonikán játszik, Gyulai Csaba egy különleges vonós hangszeren, gadulkán is bemutatja sokoldalú tudását. 

Külön meglepetést tartogat a Vígszínház színművésze, Radnay Csilla fellépése a koncerten, aki nemcsak énekelni, fuvolázni fog, hanem az ő hangján fog néhány zsoltár megszólalni a zsinagóga falai között. 

Szeptember 20-án, kedden, 19-kor Bíró Eszter énekesnő szólójával hallhatjuk Födő Sándor Kaddis című művét. A Kaddis egy ősrégi zsidó ima, amelyet a gyászolók mondanak elhunyt szeretteikért. A mű a Holokauszt áldozatai mellett azokért is szól, akik a koronavírus-járványban hunytak el.

A nagyszabású koncerten a szólista mellett tizenkét muzsikus gazdagítja majd a hangzást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában