Megválaszolása önkéntes

2022.09.22. 15:30

Népszámlálás: a hit megvallására buzdítanak

A népszámlálás kiemelkedő esemény nemcsak Magyarország, de a magyar katolikusok életében is, ezért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fontosnak tartja felhívni a hívek figyelmét arra, hogy a 2022-es népszámlálás alkalmával minél többen válaszoljunk a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésre, amely által tanúságot tehetünk hitünkről.

W.K.

Fotós: Laufer László

Az egyház Krisztus titokzatos teste, ezért ha keresztény hitről beszélünk, akkor Krisztusról beszélünk, akinek megvallása hivatásunk. Ahogy a Szentírásban is olvassuk: „Aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt” (Mt 10,32). 

A népszámlálási kérdőív 14. kérdése: „Mi a vallása, felekezete?”. A rendszer a „katolikus” szó begépelése közben három választási lehetőséget kínál majd fel: a latin, azaz a római katolikus hívek ezt a lehetőséget válasszák: katolikus (római katolikus). A bizánci, azaz görögkatolikus hívek pedig ezt: katolikus (görögkatolikus). Akik az előző kettőhöz nem tartoznak, mert bár katolikusok, de egy másik közösséget, rítust képviselnek (pl. örmény vagy kopt katolikusok), választhatják a harmadik lehetőséget: Magyar Katolikus Egyház – közölte a Pécsi egyházmegye.

A kérdésre nem kötelező válaszolni, ám a vallási hovatartozás identitásunk részét képezi. A püspöki konferencia buzdít mindenkit, hogy az anonim népszámláláson bátran valljuk meg hitünket, Krisztushoz és az ő egyházához tartozásunkat. 
Az egyéb felekezetek is arra kérnek mindenkit, aki – személyes hite, meggyőződése, családi hagyományai és neveltetése, kulturális értékei, érdeklődése alapján – reformátusnak, evangélikusnak, baptistának, metodistának stb. tartja magát, hogy bátran vallja meg hitét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában