Élet költözik a belvárosi udvarokba

2022.09.29. 08:19

Sok program közül választhatunk a negyedik alkalommal megrendezett Nyitott Udvarok Napján

Zsigmond J.

 Október elsején megnyílnak a rejtett udvarok Pécsen. A Mediátor Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg szombaton a Nyitott Udvarok Napját. Az egynapos rendezvény az újrahasznosítás fontosságára épül, de lesznek kézműves- és kreatív gyermekfoglalkozások, morzsapiac, kóstolók, adományturi és mint az egyesület írta, sok-sok zene. 

A Művészetek és Irodalom Házának belső udvarában a divat kap főszerepet, erre a rendezvényre a belső teret Etikus divat udvarrá nevezik át. Lehet majd szabni, varr­ni, szitázni, batikolni, szakemberek segítségével régi ruhákat átalakítani, illetve lesz használtruha-vásár. Pár utcával távolabb, a Csontváry Múzeum udvarán a nagy magyar festőművész alkotásaira építenek. A Pécsi Művészeti Gimnázium diákjai Csontváry színvilága segítségével különböző kiegészítőket készítenek, illetve bemutatják a tanulók által kifejlesztett társasjátékokat. Az udvaron a nap során elkészíthetjük a saját magunk alkotta Csontváry-szendvicsünket is. 

A Baranya Megyei Levéltár Király utcai udvarában megismerkedhetünk a kosárfonás rejtelmeivel, közben igazi kovászos kenyeret kóstolhatunk, és a hétvégi nagybevásárlást is megejthetjük a helyi termelők morzsapiacán, de lehetőségünk lesz a levéltár munkatársai jóvoltából megismerkedni a családfakutatás rejtelmeivel. A Szabadkikötő udvara Szemétsziget Kalózköztársasággá alakul október elsején. Fahulladékból a gyerekek bábokat készíthetnek, melyek segítségével szombat délután egy kis bábelőadásra kerül sor. 

A Ferencesek utca 22. szám alatti udvar GyeREk udvarrá alakul majd, itt a kicsiket zenei foglalkozások várják, míg az anyukák többek között megismerkedhetnek a mosható pelenka használatával. A Citrom utca 22. alatt található udvarban a társasjátékoké lesz a főszerep, itt más nemzetek kultúráját ismerhetjük meg. Október elsején életre kel még az Esze Tamás utca 3., a Perczel Miklós utca 26. szám alatti udvar is, illetve megnyitja 115 éves tornyának kapuit a pécsi városháza. A szombati Nyitott Udvarok Napjának részletes programját megtalálhatják olvasóink a bama.hu hírportálunkon. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában