Bemutatják a soknemzetiségű Baranyát

2022.09.05. 18:00

Ünnepi műsorral készül a Harka Táncegyüttes a jubileum alkalmából

Zs. K.

Jubileumi rendezvényt tart a Harka Táncegyüttes szombaton 19 órától a harkányi Kiss József Művelődési Házban. A 2001. tavaszán alakult csoport a fennállásának 20. évfordulóját ünnepli, tavaly a járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy méltón megtartsák a bemutatójukat. 

A kezdetekről Szabó Beáta elmondta, annak idején Vanyúr Sándor ötlete volt, hogy alakuljanak kulturális csoportok a fürdővárosban, ő kérte fel Donáczi Károlyt a néptánccsoport irányítására, aki a mai napig a Harka Táncegyüttes művészeti vezetője. Először csak lányok táncoltak, később csatlakoztak hozzájuk fiúk-férfiak is, és ma már korosztályban is teljesen vegyes az együttes összetétele. A tagok nem csak adott tájegység táncait tanulják, hanem az egész Kárpát medencéből merítenek. 

A jubileumi ünnepség első részében a Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor rendezésével színpadra vitt Harka legendát adják elő. Ezt 2020-ban mutatták be először, és érdekessége, hogy az elmúlt 20 évben gyűjtött és tanult táncok megjelennek benne. A második részben autentikus táncokat mutatnak be. A műsorban a Zagyva Banda kíséri a táncosokat, illetve a Bartina zenekar is fog játszani, velük az elmúlt években nagyon sokat léptek fel. Ezen kívül a Harka Táncegyüttes korábban aktív tagja, Tősmagi Erzsébet citerán játszik, az emlékkoreográfiát pedig Nagy Gyula fogja kísérni szaxofonnal.
A műsor után minden nézőt várnak beszélgetésre és fogadásra, illetve a régi képekből összeállított kiállítás megtekintésére invitálják az érdeklődőket.

A Harka Táncegyüttes az elmúlt években több néptáncfesztiválon lépett fel: voltak Csepelen, Litéren, a Kiscsőszi Pajtafesztiválon, de Kárpátalján, Ausztriában, Franciaországban, Péterrévén és Kopácson is táncoltak már. Idén a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál pécsi helyszínein is megjelentek, és a Déli Kapu Folklór Szövetség tagjaként is gyakran szerepelnek. Harkányban a májusfa állítás, a májusfa kitáncolás, a Téltemető (régen Ördögűző), a Szüreti Fesztivál, a fürdőfesztivál, valamint a terehegyi Tavaszköszöntő rendszeres fellépői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában