Mathias Corvinus Collegium

2022.09.11. 07:00

Vitatkozni hívnak a zenéről

Újszerű, interaktív, a helyi művészeti és kulturális szervezetek bekapcsolásával zajló programokkal vár szeptemberben a Mathias Corvinus Collegium (MCC).

Mohay Réka

Elsőként szeptember 14-én, szerdán 18 órától „Iszlám: a háború vagy a béke vallása?” címmel tart előadást az MCC pécsi képzési központjában Sayfo Omar, a Migráció­kutató Intézet vezető oktatója, aki az európai muszlim diaszpórák integrációjával és a közel-keleti társadalmak dinamikáival foglalkozik. A program aktualitását többek között az adja, hogy a világon 1,7 milliárd, Európában 25 millió muszlim él. A migráció és az Európát is sújtó terrorizmus kapcsán számos tény és tévképzet terjed a nyilvánosságban. Az előadás objektivitásra törekedve, tabuk nélkül járja körbe az iszlám, az európai muszlimok integrációjának és a terrorizmus témáját. 

Ezt egy jóval könnyedebb, tánccal fűszerezett program követi szeptember 21-én, szerdán 17.30-tól. „Mozaikkockák déli szomszédaink történetéből” címmel mutatja be könyvét Sokcsevits Dénes, melyből a horvát, szerb és bosnyák történelem eseményeiről, nemzetiségi viszonyairól, illetve a magyarsághoz fűződő kapcsolatokról tájékozódhatunk. A könyvbemutatót követően az MCC pécsi képzési központ udvarán balkán zenei koncert és táncház várja az érdeklődőket, melyet a Poklade zenekar kísér. 

Az MCC fontos célkitűzése, hogy a városi lakosságot összekovácsolja, érdekes, értelmes témákhoz kapcsolódóan párbeszédet ösztönözzön. Szeptember 27-én, kedden 17 órától városi vitaklubra invitálják a pécsi és környékbeli érdeklődőket „Komolyzene versus könnyűzene” témában a Pannon Filharmonikusok Zenekar (PFZ) társszervezésében. A helyszín ezúttal rendhagyó módon a Kodály Központ PFZ próbatermében lesz. Az eseményre regisztrálók képzett trénerek által fejleszthetik vitakészségeiket, összemérhetik tudásukat másokkal vagy akár külsős szemlélőként is részt vehetnek. A vitát értékelő zsűri tagjai Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója, Beck Zoli, a 30Y zenekar frontembere, valamint Fekete Sándor, az MCC logikaoktatója. 

Szeptember 29-én, csütörtökön 17.30 órától pedig Demkó „A jövő forgatókönyvei – a világ 2050-ben” címmel tart előadást Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő a Czinderi utcai képzési központban. A résztvevők olyan témákra számíthatnak, mint Kína és Amerika rivalizációja, India erősödése és a nukleáris háború lehetősége, valamint Amerika, a NATO és az EU szerepe is terítékre kerül majd. 
Mindegyik eseményen történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, melyet az mcc.hu weboldalon tehetnek meg az érdeklődők. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában