Szólt a zene a piacon is

2022.09.10. 12:01

Zeneszüret Fesztivál: a koncert után a művészek is megkóstolták a pécsi véres hurkát az új vásárcsarnokban

Zsigmond J.

Fotó: Laufer László

Zene töltötte meg az új pécsi vásárcsarnokot szombat reggel. A Zeneszüret Fesztivál keretén belül a Jávorkai Trió (Sánta Beatrix zongora, Jávorkai Ádám cselló, Jávorkai Sándor hegedű) adott koncertet a vásárlóknak.  

– Először vagyunk a fesztiválon, de örömmel jöttünk. Egyik fontos szempont számunkra, hogy a klasszikus zene olyan helyen is megszólaljon, ahol sok ember megfordul, mint most reggel a vásárcsarnokban

 – mondta a koncert után lapunknak Jávorkai Sándor, aki hozzátette: mindegy, hogy hol játszik a művész, nem az a lényeg, hanem hogy miként ad elő, mennyire tudja az előadásával elnyerni az emberek tetszését.

A vásárcsarnokban ezzel biztosan nem volt probléma, kiválóan játszottak a zenészek. Amint megszólalt a muzsika, rögtön kisebb tömeg vette körbe őket. A közönség minden szám után tapsolt, kurjongatott, éljenzett, így köszönte meg a művészek előadását.

– Nem tudtam a programról, paradicsomot és erős paprikát vásároltam az ebédhez, mikor felfigyeltem Monti Csárdására. Nagyon jó volt, fel is hívtam a feleségemet, videókonferenciát tartottunk, így ő is láthatta az előadást. Sajnos nem maradhatok végig, vár rám a főzés, burgundi marhapörköltet készítek otthon. Pedig szívesen hallgatnám az előadásukat, például egy karosszékben, egy jó fröccs mellett 

– mondta mosolyogva Szőcs Levente kamionsofőr, aki öt éve él Pécsen.

A Jávorkai trióval a koncert után beszélgettünk a vásárcsarnok előtt. Megemlítették, hogy nem először zenélnek ilyen helyen. Egyszer felhívták őket, hogy a világ legjobb 15 kamara együttese közé beválogatták őket.

– Csörgött a telefonom. A szervező mondta, hogy beválogattak minket a 15 legjobb közé. Erre rögtön rávágtam, hogy ez nem lehet. Ő kontrázott, hogy de, én mondtam, hogy nem, és ez így ment pár percig – emlékezett vissza a telefonhívásra Jávorkai Ádám a kairói meghívásra, ahol a nagy bazársoron is játszottak.

A végén mégis elmentek, és mint mondták, nagyon jól sikerült a fellépés. Hozzátették, hogy a régebbi időkben nem az volt, hogy a közönség csendben végighallgatta az előadást, hanem a tetszését és nemtetszését is rögtön kimutatta: tapssal, ovációval, vagy füttyel, tojás vagy paradicsom dobálással.

– Most amilyenek az árak, nem hiszem, hogy repülnének a tojások és a paradicsomok – említi Jávorkai Sándor.

Nem is repültek, hanem a koncert után sokan megállították őket és megköszönték előadásukat. Jávorkai Ádám és Jávorkai Sándor egy magánmeghívásnak nemrégiben Japánban is járt, ahol a királyi családnak játszottak. Az előadásukat egy klasszikus zenei tévécsatorna is közvetítette, és a képernyők előtt, több mint 18 millió néző nézte, hallgatta őket. 

Negyedórás beszélgetésünk után a művészek még visszatértek a csarnokba, mert meg akarták kóstolni a véres hurkát. De nem ez volt az egyetlen helyszín szombaton, ahol Jávorkaiék felléptek, a trió koncertet adott többek között a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonában is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában