Lerótták tiszteletüket

2022.10.07. 15:03

Egyedi, látványos műsorral emlékeztek Siklóson az aradi vértanúkra

Egyedi, látványos műsorral emlékezett Siklós az aradi vértanúkra csütörtökön este. A rendezvényt a Siklósi Hagyományőrző Egyesülettel közösen szervezték. A Siklósi Vár belső udvarát nemzeti színűvé világították ki, és az oda érkezők már a várudvarba lépve egy-egy gyertyát kaptak.

Zs. K.

Fotó: Gáspár Csanád

Az előadás elején Kovács István szavalt verset, majd egy vetítés kezdődött, amelyen a szabadságharc pillanataiból tekinthettek meg a nézők pár jelenetet. A kápolna feletti teraszon ezután egy négytagú stilizált bíróság jelent meg, akik németül felolvasták az ítéletet. Ezt követően egy strázsamester tűnt fel, és lerántotta a bitófáról a leplet. A kivetítőn a vértanúk képe és az utolsó mondata volt látható, két őr pedig kivezette a Vécsey Károlyt megszemélyesítő férfit a bitófához.

Fotós: Nagy Enikő

Vécsey Károly volt az, akinek 1849. október 6-án mindegyik társa kivégzését végig kellett nézni, ő volt az utolsó, akit felakasztottak. Az ő utolsó mondatát felolvasták, majd lassan kihunytak a fények. Ezt a szomorú pillanatot Riegl Gábor polgármester beszéde követte. A városvezető megkérte a nézőket, hogy gyújtsák meg a gyertyáikat, mondandója után pedig gyerekek futottak be a várudvarba, feloldva a szomorú műsort.  

Fotós: Nagy Enikő

Puskás Zoltán, a Siklósi Hagyományőrző Egyesület elnöke minden közreműködőnek megköszönte a részvételt, hiszen ezáltal egy, az alkalomhoz illő, méltó megemlékezést tarthattak a siklósiak számára.

– Köszönjük a koordinátorunknak, Török Rolandnak az ötletet és a forgatókönyv(ek)et, továbbá Varnyu Ferencnek, Kovács Istvánnak, Ács Cintiának és Matisa Andrisnak, Régert Andrásnak, Fekete Gergőnek, a Siklósi Vár vezetőségének, Szekeres János trombitaművésznek, Csöme Rolandnak, a Kanizsai Dorottya Általános Iskolának és tanulóinak, Papincsák Máriának és Mátyás Ibolyának, Nyirati Piusznak, a Pelikán Néptánceggyüttesnek és a Kikerics Néptáncegyüttesnek a közreműködést – mondta.

Fotós: Nagy Enikő

A Siklósi Hagyományőrző Egyesület nem először szervezett egyedi, látványos műsort a nemzeti ünnepeken. Március 15-én a fővárosihoz hasonló, ünnepélyes zászlófelvonást rendeztek, június 4-én pedig a várkertben fáklyákkal tűzték ki a nagy Magyarország határait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában