Könyvekkel szolgálnak

2022.10.02. 15:26

Múltidéző: apró szobából nőtte ki magát a megyei könyvtár

Zs. J.

Hetven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a pécsi Apáca utcában a Baranya Megyei Könyvtár. A Dunántúli Napló az 1952-es megnyitóról azt írta: „Boltíves, történelmi értékű épület a pécsi Geisler Eta utcában (mai Apáca utca), harmincezer könyv birodalma – ez a megyei könyvtár. Mint a cikkből kiderült, nem 1952. augusztus 20-án nyitotta ki először az itteni könyvtár kapuját, hiszen már kilenc éve idejártak a pécsi olvasók. Apró szobában kölcsönöztek, az asztalon feküdtek a könyvek, és ha három ember válogatott a könyvek közül, akkor több már be se fért a szobába. 

A könyvtárról külön Facebook-bejegyzésben a Csorba Győző Könyvtár munkatársai is megemlékeztek. Mint írták, a könyvtár évek alatt fokozatosan bővült, fejlődött: 1963-ban megnyílt az olvasóterem, 1971-ben bevezették a szabadpolcos rendszert, 1990-es években elindult a számítógépes kölcsönzés, 1997-ben bevezették az internetes szolgáltatást. De díjakban, elismerésekben sem szűkölködött: 1989-ben a Művelődési Minisztérium a Baranya Megyei Könyvtárat tudományos könyvtárrá minősítette, 2002-ben a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíját nyerte el.

Az Apáca utcai könyvtárat sokan használták, fiatalok, idősek egyaránt, és számos diák itt készült fel a középiskolai felvételire, főiskolai, egyetemi vizsgáira. Tizenkét évvel ezelőtt a Csorba Győző Megyei Könyvtár és a Pécsi Városi Könyvtár egyesülésével létrejött a mai integrált megyei-városi könyvtár, a Csorba Győző Könyvtár, mely Pécs Európa Kulturális Fővárosa évében a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületébe költözött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában