Taroltak a Mesteremberek

2022.10.23. 20:03

Nagy közönségsikert aratott a nyolcadik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (galéria)

Vasárnap délután véget ért a nyolcadik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) - a fesztivál iránt hatalmas volt az érdeklődés: összesen mintegy háromezren vettek részt a négy napos rendezvényen. Mint ismeretes, a közönség október 20. és 23 között tizenegy versenyelőadást, köztük két határon túlról érkező produkciót láthatott Komlón.

Wald Kata

Fotó: Péter Szabó Zoltán

Tarolt a székesfehérvári Szabad Színház a tegnap zárult, immár nyolcadik alkalommal megrendezett Komlói Amatőr Színházi Fesztiválon - Line Knutzon Mesteremberek című színdarabját mutatták be, és nyerték el a fődíjat. A legjobb rendezésnek is ez a darab bizonyult, valamint a legjobb női, illetve férfi főszereplőnek járó elismeréseket is a Szabad Színház tagjai vehették át. 

– Mind a nézők, mind a fellépők számát tekintve sikerült a Covid előtti látogatottságot produkálni, ami egyértelműen mutatja a rendezvény létjogosultságát - emelte ki a négy nap összegzéseként Polics József, Komló polgármestere, a fesztivál védnöke. – A KASZT népszerűsége töretlen, hazai és nemzetközi viszonylatban felkerült a kulturális rendezvények térképére. Mindez köszönhető az alapító, helyi Súgólyuk Egyesületnek, az eseményt folyamatosan támogató kulturális államtitkárságnak és a nyolc éve állandó zsűrinek. - Emellett köszönet jár a közönségnek, amely közösségként ezúttal is bizonyította, hogy igényli a minőségi kultúrát - fűzte hozzá a polgármester. 

– Rendkívül színvonalas volt a versenyprogram, a műfaji sokszínűség jellemezte az idei fesztivált: többek közt színházpedagógia, Madách évfordulóra méltón emlékező előadás, kortárs, és klasszikus művek egyaránt megjelentek a színpadon – összegezte az idei KASZT-ot Pataki András Jászai-díjas rendező, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, a KASZT fesztiváligazgatója. Kiemelve, hogy összesen mintegy háromezer néző előtt zajlott a rendezvény, az előadások szinte kivétel nélkül teltházasak voltak, ami rendkívülinek számít. 

Az idei versenyprogram érdekessége volt, hogy Baranya megyéből négy produkció is bekerült a fesztiválra. Pécsről az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet nyitóelőadásként Zárug Berni, a Kihívás című darabját, és a II. Lajos című interaktív előadást hozta a rendezvényre. A megyeszékhelyről érkezett még a PKK Nyitott Színházi Műhely a Sikoly című előadással. A fesztivál házigazdája, a Komlói Súgólyuk Színház Ken Ludwig Primadonnák című komédiáját mutatta be. Székesfehérvárról két társulat érkezett egy-egy produkcióval, ezen kívül Vasvárról, Körmendről, Pápáról, illetve Szlovéniából Lendváról, Romániából pedig Érmihályfalváról érkeztek amatőr együttesek.  

A zsűrit a hagyományoknak megfelelően idén is Pataki András Jászai-díjas rendező, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke alkotta. Az off-programok keretében október 21-én a Stúdió 11 Ensemble Zenekar Koós Rékával lépett fel, emlékezetes élményt nyújtva a közönségnek, másnap Pély Barna adott szintén nagy sikerű koncertet. Ezen kívül több helyi zenekar is bemutatkozott a Közösségek Házában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában