Rá emlékeztek

2022.10.02. 21:57

Ötszázötven éve hunyt el a humanista költő, püspök, Janus Pannonius

Janus Pannonius halálának 550. évfordulóján koszorúzással emlékezett a humanista költő, püspökre szeptember végén a néhai főpásztor pécsi székesegyház altemplomában található sírjánál a Janus Pannonius Díj Alapítvány Kuratóriuma.

Zsigmond József

Forrás: Pécsi Egyházmegye

A megemlékezést követően Felföldi László pécsi megyés püspök celebrált szentmisét püspök elődje emlékére – számolt be az eseményről a Pécsi Egyházmegye a saját honlapján. A megemlékezés végén koszorút helyeztek el Janus Pannonius sírján.

Janus Pannonius csontjainak megtalálása

1991 tavaszán a pécsi székesegyház altemplom fűtésszerelését előkészítő földmunkái során egy gyönyörűen faragott, nehezen mozdítható sírfedlapot találtak a burkolat alatt Dulánszky püspök nyugati falbeli nyughelyétől pár méterre.

„Kissé ferdén volt, tehát valamikor elmozdíthatták. Most kiemelték, s ahogy eltávolították a földet, több koponya, összevisszaságban elhelyezkedő emberi csont került elő. Alattuk egy férficsontváz, feltehetően a fedlapon megnevezett Szekcsöi János főapáté, ki 1435-ben hunyt el. Mellette, az oszlopsor kőalapzata tövében egy magányos, bolygatatlan csontváz volt. A jobb kéz csontjai alatt egy kerek, kb. 4 cm átmérőjű szürke tárgy. Óvatosan eltávolították a jobb kéz csontjait, s a kutatók előtt volt az ólomból készült pápai bulla, illetve a csontváz mellett kátrányos nyomokat találtak” – írta a Dunántúli Napló 1991-ben.

Később bebizonyosodott, hogy Janus Pannonius csontjait találták meg, akit 2008-ban újratemettek a pécsi székesegyház altemplomában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában