A világon bárhol megállná a helyét

2022.10.02. 11:13

Történelem a művészetben: Zsolnay-kiállítás nyílt a Siklósi Várban (Galéria)

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg szombaton a Siklósi Várban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és Koczka Kornélia keramikusművész közös kiállítása.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs. K.

Tizenkét év után látható Magyarországon kiállítása a Zsolnay Manufaktúrának. Történelem a művészetben címmel szombaton a siklósi várban nyílt meg a három termes tárlat, amely a nagyközönség számára ad képet az elmúlt évek munkáiról, és a Zsolnay újdonságairól is. 

Mint ismert, a Zsolnay a maga területén mindig is úttörő, újító munkát végzett, és neves művészekkel dolgozott. Fontos célja, hogy az arra érdemes, szakmájában kiemelkedő keramikusokkal meghatározót alkosson. Így került sor a közös együttműködésre Koczka Kornélia keramikus művésszel, akinek áttört alkotásai illeszkednek a manufaktúra tradicionális és modern darabjainak sorába. A látogatók emellett megcsodálhatják a Budavári Palota Szent István termének hű másait (királyportrék, szentek, István király koronázását bemutató két Supraport), valamint a Zsolnay már jól ismert tradicionális mintázattal ellátott kollekcióit.

A kiállítás megnyitóján Nagy Csaba országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott: Koczka Kornélia elért egy olyan szintre az ő művészetében, ami az ember életében egy nagyon fontos mérföldkő. A Zsolnay gyár történetében egy lapra került Nádor Judittal, Fürtös Györggyel, Móker Zsuzsannával, Surányi Annával, Keményfy Gáborral. 

– Ők azok, akik az elmúlt évtizedekben együttműködtek a Zsolnay Manufaktúrával, és megpróbáltak egy olyan művészeti értéket letenni az asztalra, amit mindnyájan jó szívvel fogadnák be az otthonunkba

 – mondta Nagy Csaba.

– Nagyon sok kiállítás megfordul a siklósi várban, de megtekintve azt a munkát, amit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és Koczka Kornélia közösen összeállítottak, büszkén állíthatom, hogy ilyen még itt a siklósi várban nem volt. Nagyon remélem, hogy mindenki, aki a kiállítótereket megtekinti, ugyanígy fogja érezni, hogy ez egy nagyon magas minőségű, a várhoz, a Zsolnay és Kornélia művészetéhez illő, méltó kiállítás – mondta Riegl Gábor, Siklós polgármestere.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa, Bachar Najari is köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, ez a kiállítás bárhol a világon megállná a helyét. A rendezvény szervezésének kezdete előtt nem járt Siklóson, de már először tapasztalta a kedvességet, a segítőkészséget, amit hallott korábban. Igaz, hogy messze vagyunk a fővárostól – mondta – de nem mindig ott kell lenni, hanem mindenhol ott kell lenni, ahol az emberek szeretik és értékelik a művészetet. 

A kiállítást Burján István, a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának vezetője nyitotta meg.

– Önök is látni fogják, minden alkotáson érződik, hogy a Jóisten kísérte figyelemmel ezt a folyamatot. Az elkerülhetetlenség mentén indult a közös út pár hónappal ezelőtt, és végig a nyitottság, a jóra és a szépre való érzékenység, a művészet iránti elhivatottság jellemezte. Megfeszített munka folyt minden áldott nap, hogy a mai naptól együtt gyönyörködhessünk a kiállítás alkotásaiban. Kornéliát évtizedek óta ismerem, tanítványom volt. Sohasem a szavak, hanem a munkái beszéltek helyette, így megkért, hogy mondjam el: minden egyes tárgy olyan szeretettel készült, mint amilyen szeretettel fogadták őt a Zsolnay falai között. 

Koczka Kornélia Kalocsán tanult Kovács László mestertől. A népművészetben minden motívumnak jelentősége van, és minden minta a népi hagyományokon alapul. A keramikus ezeket álmodta meg a kerámiákra. Sokan nem bíztak a végeredmény sikerében az anyagok sérülékenysége miatt, de már az első égetéskor viszont semmi nem repedt el, sikerült, ahogy azt ő elképzelte, és azóta is igyekszik elsajátítani a technikát, és ezt alakíthatja tovább a saját elképzelései szerint. 

A kiállítás decemberig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában