Ismét színpadra állnak

2022.10.21. 11:09

Újjáalakult a nagy múltú Pelikán Néptáncegyüttes

Újjáalakult a siklósi, nagy múltú Pelikán Néptáncegyüttes. Korábban, az ötvenes évek közepétől működött Siklóson néptánc gyerekcsoport, amely a 90-es évek elején táncegyüttessé alakult, és egészen 2012-ig működött.

Zs. K.

– Főleg folklór táncokat vittünk színpadra, illetve később táncszínházi darabokba is belekóstoltunk. Nagyon sokfelé jártunk, többször szerepeltünk országos minősítő néptáncos bemutatókon – mondta Balogh János, aki 1993-ban került a Pelikán Néptáncegyütteshez, 1995-től a művészeti vezetője a csoportnak. Emellett a Pelikán Néptáncegyüttes az ezredfordulón részt vett egy több fordulós országos néptánc versenyen, amelyet amatőr csoportként meg is nyertek. A siklósi önkormányzattól Rédei Károly közművelődési díjat kaptak, tehát mindent, amit egy kisvárosi táncegyüttes elérhet az életben, azt elérték.  

A néptáncegyüttes megszűnését aztán közvetetten a szakmai vezető Siklósról való elköltözése eredményezte. Balogh János, aki most a Pécsi Református Kollégium Alapfokú Művészeti Iskolájának igazgatója egy teljesen másféle felkérésre szervezett tánccsoportot, ahol megjelentek az egykori Pelikán táncosok is.  

– Egyelőre a régi koreográfiáinkat próbáljuk újra, illetve az elmúlt időszakban több fellépésünk is volt, ami arra volt jó, hogy visszaszokjanak a táncosok a színpadhoz. Jövő tavaszra viszont megtanítjuk a fiatalokat is az alapokra, és egy új repertoárt alakítunk ki 

– mondta a szakmai vezető. A Pelikán Néptáncegyüttes mindemellett szorosan együttműködik Siklós városával, amely támogatásáról biztosította a csoportot, valamint a nagyharsányi önkormányzattal, és a helyi egyesülettel, hiszen itt kaptak helyet a próbákhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában