Történész szemmel értékelt

2022.11.29. 10:27

A magyar miniszterelnök törekvéseiről írt a francia kutató

Történelmi kontextusban értelmezve írt könyvet Magyarország politikai törekvéseiről és Orbán Viktor miniszterelnök szerepéről a francia történész, Thibaud Gibelin, aki november 25-én a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központjának vendégelőadója volt.

Mohay Réka

Thibaud Gibelin francia történész, az MCC vendég­előadója Orbán Viktor győzelemre játszik című könyvében a magyar miniszterelnök politikai-társadalmi szerepét és tevékenységét vizsgálta Magyarország, a visegrádi országok és Európa közelmúltjában. Karakterét és indíttatásait pedig a magyar történelemből, annak fordulataiból, tanulságaiból és tradíciójából vezette le. A kötet segítségével a francia olvasóknak szerette volna bemutatni a konzervatív kormány sorozatos győzelmeinek hátterét, véleménye szerint ugyanis a francia média tájékoztatása egy nézőpontra korlátozódott, s nem a teljes képet festették le, így torzítva mutatták be Magyarországot. 

A szerző történészi szemmel, a magyar és a kelet-közép-európai történelem kon­tex­tusában vizsgálta hazánk aktuális politikai törekvéseit. Egyik legfontosabb megfigyelését hazánk esetében a nemzeti érdekek fokozott szem előtt tartása jelenti. A miniszterelnök tevékenységét is a történelmi korokon átívelő mintázatok tükrében elemzi. 
Thibaud Gibelin több európai nagyvárosban tanult egyetemi évei során, köztük Németországban, majd Budapesten, ahol számára meghatározó, új benyomásokat szerzett. 

– Budapest egy sokszínű európai nagyváros, ugyanakkor már az első itt töltött szemeszter során megtapasztaltam, hogy mi az, amit mi otthon már elvesztettünk, Magyarországon pedig továbbra is jelen van: a kulturális nemzet koherenciája – mondta a történész. 

– Magyarországon és egész Kelet-Közép-Európában megfigyelhető egy erős túlélési ösztön. Többször megszűnhettek, feloldódhattak volna az itteni népek a török, orosz vagy germán befolyás hatására, de nem így történt, hanem végig megőrizték nemzeti identitásukat. Az is hozzájárulhatott az önmeghatározás kiemelt szükségességéhez, hogy az itt élő népek gyakran nem is rendelkeztek saját állammal. Franciaországban pont az ellenkezőjét láthatjuk ennek, azonosítjuk magunkat, a létünket a francia nemzetállammal. Ez az állam azonban már nem egy kulturális közösséget képvisel és jelenít meg, hanem sokkal inkább egyfajta ideológiai törekvést – fejtette ki álláspontját Thibaud Gibelin. 

A szerző elmondta, a magyar modellt példaértékűnek tartja, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pont az eltérő történelmi háttér és örökség nehezíti meg azt, hogy egyszerűen alkalmazható legyen a nyugat-európai államok esetében. 

– Míg Magyarországnak a történelmében rejlik a nemzeti érdekek kiemelt védelme, addig Franciaországban összemossuk és azonosítjuk az általános nyugati ideológiai gondolkodást a saját identitásunkkal – összegzett az MCC vendégelőadója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában