Ez nem semmi!

2022.11.26. 17:21

Aranydiplomával és ezüsttel jöttek haza

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Kodály Zoltán Nemzetközi Kórusversenyt a fővárosban. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA által megszervezett megmérettetés tiszteletbeli elnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt.

zs. j.

A versenyen tizenegy kategóriában 31 énekkar, összesen 1436 kórusénekes lépett pódiumra a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium nagytermében, köztük érkeztek énekkarok a határon túlról is, így a felvidéki Komáromból a Concordia Vegyeskar és Kassáról a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola Gyermekkórusa, melyet Kekenák Szilvia és Ferencei Andrea karnagy vezényelt. Pécsről két énekkarért szoríthattunk, a Bartók Béla Leánykarrért és a Vocapelláért.

– Kicsik és nagyok nemes versengése és megmérettetése páratlanul gazdag zenei élményeket ígér mind a résztvevők, mind a közösség számára. A versenyprogramok gazdagsága, a részt vevő kórusok színes palettája jelentős mértékben hozzájárul nemzeti kulturális örökségünk megtartásához és gyarapításához 

– olvashatták a résztvevők Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mondatait a versenyre kiadott könyvecskében.

A zsűri a műsor összeállítása, a kórushangzás, a művészi kifejezés, az intonáció, a kottahűség és a stílushűség alapján alakította a pontszámokat. A nagy díjért hat énekkar versenyzett, köztük a pécsi a Bartók Béla Leánykar (karnagy: Rózsa Bernadett). A 2022-es nagydíjat a Pax et Bonum Kamarakórus nyerte. A pécsi Bartók Béla Leánykar az Ifjúsági egynemű karok (14–24 év között) kategóriában arany kategóriagyőztes diplomát, míg a Vocapella (karnagy: Novák-Szabó Lívia) a Kamarakórusok kategóriában ezüst diplomát szerzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában