Zrínyi példáját követik

2022.11.28. 10:27

Hóban-fagyban is népszerűek a szigetvári fegyverbemutatók

A Zrínyi-várban rendszeres látványosságot és ismeretszerzési lehetőséget jelent a várvédő hős korára jellemző viselet- és fegyverbemutató, melyet az őszi-téli időszakban is folytatnak. Knotik Péter, a vár egyik elkötelezett hagyományőrzőjének bemutatóján jártunk.

Mohay Réka

Forrás: Szigetvári Zrínyi Vár Facebook

A Zrínyi Miklós korabeli magyar viseletet és az időszak legjellemzőbb fegyvereit ismerhetjük meg a látványos, humorral fűszerezett, a történelmi ismeretek talaján álló bemutatókon. Az alkalmak nem mellőzik az interaktivitást sem, a bátrabb résztvevők kézbe is vehetik egyik-másik jellegzetes fegyvert – persze csak óvatosan. 

– Általában érdeklődéssel fogadják a látogatók az eseményt, vannak visszatérők is. Évről évre látok ismerős arcokat, ez számunkra is pozitív visszacsatolás – mondta Knotik Péter, avagy Péter hadnagy, a vár hagyományőrzője. 

Forrás: Szigetvári Zrínyi Vár

A program résztvevői hallhatnak a magyarok harcmodoráról, a 16–17. század jellegzetes fegyvereiről, amelyeket a korabeli öltözékhez hasonlóan meg is tekinthetnek. Közelről ismerkedhetnek meg többek között a fokossal, amely évszázadokig a magyarság jellegzetes harceszköze volt, s egy-egy használati technikát és fogást is elleshetnek. 

– A kor leggyakoribb fegyvere Kelet-Európa szerte a szablya volt a közelharcban, távolra pedig már leginkább a puskát használták ekkoriban – árulta el Knotik Péter. 

A bemutató során egy-két fanyar történelmi ténnyel is megismerkedhettünk. Fény derült arra, hogy bár Zrínyi szigetvári hősiessége a szentségek, a keresztény értékek védelmére is irányult, a katolikus Nyugat-Európa nem egyszer nyújtott támogatást az oszmán hódítóknak. 
Az olasz, főként a velencei Beretta fegyvergyártó manufaktúra nagy erőkkel látta el fegyverekkel, puskákkal a szultán seregét.

– A pénz beszél, nem volt ez másképp akkor sem! – véleményezte találóan a hallottakat a bemutató egyik résztvevője. 

A rendszeres, történelmi ismereteket is átadó bemutatókon a Zrínyi-féle viseletek elemeit is megismerhetik a látogatók. Szó esik a fejfedőbe tűzött tollak szerepéről is, amely Magyarországon – több környező országtól eltérően – elsősorban díszít, s nem a katonai rangról árulkodik. 

A várban tartott programok célja túlmutat az egyszerű szórakoztatáson és ismeret­átadáson, ez a hagyományőrzők hozzáállásából is látszik.

– Az egész tevékenység esszenciáját Zrínyi epikus, hősies magatartása adja. Tiszteletre méltó az a radikális példamutatás, erő és bátorság, amit képvisel. Az életét a legnagyobb gonosz lábai elé dobta a számára fontos értékek védelméért. A munkám során azt érzem, magát a helyet is őrizzük, s talán hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Zrínyinek nem csak az emléke, hanem az erkölcsi példája is tovább élhessen – összegzi hivatásának lényegét Knotik Péter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában