A nevetés mindig segít

2022.11.30. 10:32

Itt az új Moravetz-komédia: két óra szórakozás sorozatsztárokkal

Ősbemutató volt a hétvégén a Harmadik Színházban. Moravetz Levente rendezte saját vígjátékát „Közjegyző az emeleten” címmel. Már a jövő havi előadásokra is kitehető a telt ház tábla és hamarosan a fővárosban is rendszeresen bemutatják a darabot.

Mészáros B. Endre

– Hányadik színpadi műve ez? 

– Negyven színdarabot jegyzek. Ebben az évadban öt színház játssza nyolc darabomat. 

– Hogy jön létre egy mű? 

– Hiszem, hogy „Föntről” kapom hozzá az ötletet. Szeretném tetten érni a pontos születését, de eddig még soha nem sikerült. Egyszer csak megvan a darab eleje és vége, s akkor nekilátok az írásnak.

– Mi az új előadás titka, hiszen máris elfogyott rá minden jegy erre az esztendőre? 

– Nem tudom, de már nem először történt meg, alig hogy meghirdettük az előadásunkat, el sem kezdtük még a próbákat, a jegyek viszont már elfogytak. Lehet egy művésznek ennél nagyobb elismerés? Talán az segít, hogy aki bejön az előadásainkra, azt kapja, amit hirdetünk. Ha nevetni szeretne, nevetni fog. Aki történelmet szeretne látni, látványosságot, hitet, mindent megteszünk, hogy ő is megkapja. 

 

– Igaz, hogy Budapesten már megy a színjáték? 

– Az ország sok kőszínházában „otthon” érzem magam, de Pécsett vagyok „itthon”, vagyis a vándorló színműveim premiere mindig Pécsett van. Ez a helyzet a Közjegyző az emeleten esetében is, viszont januártól valóban műsorra tűzzük Budapesten a Belvárosi Színházban. 

– Egy klasszikus „hazugság hazugságot szül” történetet láthatunk? 

– Egy kényszerből létrejött szerepcsere generálja az eseményeket és két testvér jellembeli különbségei teremtenek komikus helyzeteket. Mint az Örömlányok végnapjai művében, ismét igazi celebekkel, népszerű sorozatsztárokkal találkozhat az előadás közönsége.

– Miért szükséges ez a biztos ami biztos szereplőválogatási alapelv? 

– Ez egy magánszínház, melynek a tiszta bevételből kell fenntartania magát. Ezért mindig szükségünk van nagy nevekre, akik behúzzák a közönséget, de akik ugyanakkor igazi tehetségek. S nevezzük is meg őket: Szőke Zoltán és Gyebnár Csekka a Barátok köztből, Suhajda Dániel és Madár Veronika a Jóban Rosszban sorozatból ismertek. Továbbá a pécsi László Csaba három különböző karaktert alakít, Gombás Ádám pedig tehetséges fiatal színészként kapcsolódik be a kétszer egyórás játékba. 

Bővül a kör, több hazai városban is tapsolhatnak

A Moravetz Produkció repertoárja több újdonsággal gyarapodott. Zalaegerszegen bemutatták a Volt egy seregünk musicalt (Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért könyvéből született, Bozó László pécsi zeneszerző szerzeményeivel). Egerben pedig az „Isten rabjai” Gárdonyi Géza művét vitték színre zenés változatban. Szintén két pécsi zeneszerző jegyzi a művet; Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián. A jövő nyári időszakban fut tovább a Zrínyi 1566, A Fejedelem, a Csodaszarvas, a Sárkányszív, az Egri csillagok, Szigetváron, Orfűn és Egerben. És Moravetz Levente két új bemutatót is tervez 2023 júniusáig. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában