Fotókiállítás is nyílik

2022.11.04. 18:30

Jubileumot ünnepelt a baranyai horvát közösség

Negyvenedik jubileumát ünnepelte október végén a pécsi August Šenoa Horvát Klub és az asszonykórus, amely szintén e horvát író nevét visei.

M. R.

A kóruspróbák helyszínéül is az Esze Tamás utcai központ szolgál. 

Ez alkalomból fotókiállítás is nyílt a klubban, a Miroslav Krleža oktatási központban pedig gálaestet tartottak horvát táncosok és zenészek közreműködésével. Az Országos Horvát Önkormányzat tulajdonában álló klub nemrég a magyar kormány támogatásával nyerte el megújult külső és belső megjelenését. Számos civil szervezet otthona, horvát nyelvű író-olvasó találkozók, kiállítások, napközis gyermektáborok helyszíne.

– Az is célunk, hogy a horvátság kultúráját minél szélesebb körben megismertessük, s szeretnénk, hogy az intézmény a jövőben is szép ékszere maradjon a városnak, s büszkék lehessünk arra, a horvátok ilyen intézményt is működtetnek Magyarországon, ahol a nemzetiségi kultúrák sokféle támogatást kapnak – mondta lapunknak Sárosác Mihály, a klub vezetője.

Az August Šenoa asszonykórus a ‘80-as években a horvát óvoda dolgozóinak összefogásával indult el Matusek László kántortanító szakmai segítségével, s hamarosan a klub lett az otthonuk. Jelenleg tizenkét taggal működnek, közülük hárman az alapítás óta énekelnek.

– Fő célunk az örökségünk továbbadása a hallgatóságnak és fiatalságnak egyaránt, ezért szeretnénk minél több új, fiatal tagot is bevonni a kórusba – mondta a női kar vezetője, Bosnyák Márkné. A daloló hölgyek népdalok mellett horvát slágereket, kórusműveket és egyházi énekeket is előadnak. Rendszeres zenei szolgálatot biztosítanak minden hónap utolsó vasárnapján a Szent Ferenc templomi horvát szentmiséken. Minden évben adventi koncertet tartanak, a baranyai horvát falvak rendezvényeinek rendszeres fellépői, de számos külföldi fellépés is áll az énekesek mögött.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy a példánk nyomán több horvát énekkar is létrejött a megyében. A fellépéseken minden kórustag a saját etnikai közösségére jellemző népviseletet ölti magára, így a drávamenti horvát és sokác, a Pécs környéki bosnyák és sokác, illetve a hercegszántói sokác népviselet is megjelenik – mesélte a kórusvezető.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában