Elrophatjuk

2022.11.25. 10:14

Katalin napján váljunk a táncparkett ördögeivé

Ez a hónap sem múlhat el a magyarországi horvát kólók és makedón táncok nélkül. November 25-én, este 7 órától a Vizin zenekarral rophatjuk az E78-ban Katalin neve napjára, amikor is kiderül, hogy milyen lesz a telünk.

Cz. E.

Fotó: Lucky Business

Katalin napjához is számos néphagyomány kapcsolódik, az egyik legismertebb talán az, hogy „Ha Katalin kopog, karácsony locsog.". Ez azt jelenti, hogyha november 25-én fagy, akkor az ünnepekkor esős, latyakos időre számíthatunk. De ennek a fordítottja is bekövetkezhet, hiszen, ha Katalin napján esik, akkor fehér karácsonyunk lesz. 

Amit mindenképp meg kell tennünk ezen a napon, az a tánc, hiszen a hagyományok szerint Katalin napján tartották az év utolsó lakodalmait, táncmulatságait. Igaz, hogy manapság már nem igazán foglalkozunk ezekkel a szokásokkal, és biztos, hogy fogunk szórakozni menni november 25-e után is, de azért ezen a napon még inkább váljunk a táncparkett ördögeivé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában