Gyermekek kutatják az élet értelmét

2022.11.05. 16:35

Kezdetben botránykönyvnek titulálták, most film készült belőle: a Semmi már a pécsi mozikban

A pályafutását botránykönyvként kezdő Semmi című alkotás most nagyvásznon is meg nézhető a pécsi mozikban.

Bama.hu

Forrás: pixabay.com

Mi az élet értelme? Ezt a kérdést életünk során nem egyszer feltesszük magunknak, legtöbbször talán akkor, amikor valami rossz ér minket és nem látjuk a kiutat. A film is e téma köré épül, amelyet gyerekek próbálnak felfedezni és megfejteni, miután egyik társuk, Pierre ezekkel a szavakkal viharzik ki az iskolából: „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” 

Osztálytársai bizonyítani próbálják neki, hogy igenis, van miért élni. Mindenkinek fel kell áldoznia valami számára fontosat a Fontos Dolgok Halmán. És minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme. Azonban ez a kezdeti ártalmatlannak tűnő játék elfajul és a gyerekek kezéből kicsúszik az irányítás.

Súlyos filozófiai, erkölcsi és generációs problémákat vonultat fel a történet. Janne Teller regényét eleinte betiltották az iskolákban, botránykönyvként titulálták. A megjelenést követő évben (2001) azonban elnyerte a dán Kulturális Minisztérium Gyermekkönyv-díját és azóta kötelező olvasmánnyá is tették Dániában. Az akkori Dán Kulturális Miniszter így nyilatkozott a könyvről: „Janne Teller novellája nem kevesebbről szól, mint az élet értelméről. Ez a könyv mély benyomást tesz az olvasóra, és további gondolkodásra ösztönöz.”

A nagy viharokat kavart könyv végül mindenhol elismerésre tett szert. Hazánkban bábjáték is készült belőle, amely nagy sikernek örvendett a közönség körében. Idén pedig a kötetből készült film tekinthető meg országszerte a mozikban, köztük Pécsen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában