Kinyílnak a pinceajtók

2022.11.28. 17:21

Vasárnaponként mindig máshol, zenés műsorral és sütivásárral várják a kilátogatókat

Zs. K.

A kép illusztráció

Fotó: KALLUS GYORGY

Több kérdést kapott az elmúlt hetekben a szederkényi önkormányzat arra vonatkozóan, hogy idén lesz-e karácsonyi kivilágítás a faluban, vagy olyan szigorú megszorításokra van szükség, hogy erről le kell mondaniuk a helyieknek. A községvezetők minden érdeklődőt megnyugtattak, hogy bár valóban be kellett vezetniük néhány takarékossági intézkedést a közintézményekben, de a karácsonyi világítás modern, led-es égősorai elenyésző mennyiségű áramot fogyasztanak. A falu elején lévő karácsonyfa piramis egy havi költsége körülbelül 190-200 forint, sőt az összes égősor együttes fogyasztása ténylegesen két közvilágítási lámpa áramfelhasználásának felel meg, amely nagyságrendileg 5000 Ft költséget jelent a település önkormányzatának a teljes adventi időszakban. „Így természetesen nem indokolt, hogy lemondjunk erről a csodálatos díszítésről, reméljük idén is sokan kapnak kedvet, hogy sétáljanak a faluban a hosszú téli estéken.” – írták.

Ami a programokat illeti, a német önkormányzat kezdeményezése nyomán idén is megrendezik Szederkényben az Adventi Nyitott Pincéket, melynek keretében vasárnap délutánonként ünnepi hangolódásra invitálják a falubelieket a nyomjai pincesorra. 16 órától zenés műsorral és kézműves és sütivásárral várják a kilátogatókat, a négy hétvége bevételét pedig négy különböző célra fordítják. Az advent első vasárnapján gyűjtött pénzt az óvoda, a következő hétvégén, december 4-én a Hegedűs (volt Mayer) Pincénél összegyűlő összeget pedig az iskola kapja. December 11-én Rosinger Máté pincéjénél fogadják majd az ünnepvárókat, a bevétel a Tündérkommandókon keresztül rászoruló családokhoz kerül, és cipősdoboz ajándékokat is vihetnek a kilátogatók. 18-án pedig a Budzsáklia pincénél lesznek a programok, a bevételt pedig a Nyugdíjas Egyesület kapja.

Az önkormányzatok, civil szervezetek jóvoltából és magánszemélyek felajánlásainak köszönhetően az eseményeken a tea ingyenes, és a forralt bor is jutányos áron vásárolható meg, adományokat becsületkassza jelleggel viszont szívesen fogadnak, hiszen jótékony célt szolgálnak az összegyűjtött összeggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában