Receptek a legkisebbeknek

2022.12.29. 16:54

A közös főzés örömét hozza el a könyv

Nem feltétlenül kell kitiltani a gyerekeket a konyhából – helyesebb, ha megtaláljuk a helyüket, a feladatukat, és velük közösen főzünk valami finomat. Ebben segít ez a könyv.

bama.hu

Annabel Karmel több olyan könyvet is írt már, amelyek a gyerekek étrendjére fókuszáltak – volt már szó a babák étrendjéről, a pürékorszakról, de ha egészen őszinték akarunk lenni, ezek azok a területek, amelyeknél inkább hagyatkozunk a szüleinkre, és a hagyományokra.

A mostani kötet azonban egészen más: a „Mókás, gyors és egyszerű” ugyanis valóban olyan recepteket tartalmaz, amelyek gyorsak és egyszerűek, és néha még tényleg mókásak is. Félreértés ne essék: szó sincsen arról, hogy ezek olyan receptek lennének, amelyeket mondjuk egy hatéves simán elkészít – sokkal inkább arról van szó, hogy közösen, valamelyik szülővel egy tíz év körüli valóban meg tudja csinálni a reggelit, az ebédet, a vacsorát. 

Azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy a szerző rögtön a könyv elején megadja azokat az instrukciókat, leírja azokat az alapvetéseket, amelyek valójában minden főzésnél evidenciáknak kellene lenniük. Mossunk kezet, vigyázzunk a késsel, ne együnk meg nyersen bizonyos ételeket, és így tovább – már önmagában ezért is kijár egy elismerő fejbólintás. De ezen felül is működik a tanító jelleg: a receptek sorát többször is megszakítja egy-egy ismertető blokk, amelyek szórakoztatóan hívják fel a figyelmet az egészséges életmódra. 

A receptekről is essen szó – a legtöbb valóban könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges, de ami még ennél is fontosabb: elérhető alapanyagokat tartalmaz. És ennek kifejezetten tudunk örülni – merthogy nem megy el a kedvünk az egésztől rögtön az elején, annál a mondatnál, hogy „végy egy marék szárított lime levelet”. Itt paradicsompürével indulunk meg csavart tésztával, apróra vágott vöröshagymával – és ennyi elég is a boldogsághoz.

Annabel Karmel: Mókás, gyors és egyszerű – szakácskönyv gyermekeknek

szakácskönyv

Partvonal Kiadó, 2022


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában