Újra megszületik a varázslat

2022.12.02. 10:27

A táncos, zenés, bábos diótörővel hangolódhatunk az ünnepre

Látványos produkciót láthatunk idén karácsony előtt is a Kodály Központban. A diótörő által megidézett kalandos mesevilág ünnepi hangulatot ígér a családok minden tagjának a tánc, a zene és a bábozás segítségével.

Mohay Réka

Fotó: Dékány Zsolt

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház koprodukciójában idén is látható lesz négy alkalommal a Kodály Központban A diótörő - karácsonyi varázslat december 22-én és 23-án, 15 és 19 órakor.

Csajkovszkij világhírűvé vált balettje gyakran látható a különböző színpadokon. A pécsi produkció koreográfusa, Vincze Balázs E. T. A. Hoffmann Diótörő és az egérkirály című meséjéből is merít egyes elemeket, amely a balett művet ihlette.

– A produkció azért is különleges, mert a pécsi előadás során a balett librettót és a regény történetét ötvöztem – árulta el a koreográfus, a Pécsi Balett művészeti vezetője. Így a Kodály Központban arra is fény derül, hogy ki is volt valójában diótörő, s miért áll viszályban a gonosz Egérkirállyal.

A diótörőhöz Vincze Balázs először a Pécsi Balett számára készített koreográfiát, majd a Pannon Filharmonikusok és a Bóbita Bábszínház bekapcsolódásával egészült ki az előadás nagyszabású koprodukcióvá. Nem titkolt célja, hogy karácsonyi hangulatot teremtsen a nézők számára.

– A legtöbb embernek a karácsony a legmeghittebb ünnep, amit családja körében tölt el, az év végi megnyugvás ideje. A diótörő története hozzám is közel áll, s úgy látom, sokan ismerik és szeretik ezt a mesét, amely szintén karácsonyi miliőben játszódik, egy kislány kalandos álmát meséli el – számolt be Vincze Balázs.

A Pécsi Balett táncművészeit élőben kísérik a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház művésze szintén a előadás tevőleges résztvevőjeként szerepel a produkcióban. 

A látványos előadásban láthatunk spanyol, orosz, kínai táncot, visszaköszön a híres rózsa-keringőt is. A Kodály Központ színpadán több tehetséges gyerekszereplő is bemutatja tánctudását.

– Számomra egy további kedves kapcsolódást jelent, hogy idén egy újabb rövid, ikonikus zenei részlettel bővül az előadás, amelyben kislányom, Vincze Olívia táncol majd, s ennek a résznek koreográfiáját a feleségem, Vincze Brigitta készíti el – árulta el Vincze Balázs.

A gyermektáncosok nagy részét már a tavalyi produkcióban is láthatta a pécsi közönség, így már ők is jól ismerik a darabot.

– A héten már elkezdtük a próbákat, először a táncművészekkel majd a gyerekek is bekapcsolódnak. Jó érzés, hogy ők és a szüleik is nagyon várják és izgatottan készülnek az idei előadásokra. Bízom benne, hogy így hozzájuk és a nézőkhöz is még közelebb kerülhet a karácsonyi hangulat – összegzett a koreográfus.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában