A pécsi székesegyház falán is megtaláljuk Szent István mártírt

2022.12.26. 21:34

Az első vértanúra karácsony második napján emlékeznek a katolikusok

„Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak” – olvashatjuk Jézus szavait János evangéliumában. Erre világít rá az egyházi ünnepek sorában Szent István vértanú napja, akire rögtön karácsonyt követően, december 26-án emlékeznek a katolikusok.

M. R.

Fotó: Mohay Réka

Az első keresztény vértanú halálára nem sokkal Jézus keresztre feszítése után került sor. Istvánt az első hét diakónus egyikének választották, s az Apostolok Cselekedetei alapján kegyelemmel és erővel eltelve csodákat és jeleket művelt a nép körében, ám a jeruzsálemi főtanács megkövezésre ítélte. 

Baranyában a márírt egyedülálló módon a pécsi székesegyházban ábrázolta Beckerath Mór és alkotótársai az 19. század végi újjáépítés során. A főhajó mellékhajójában Szent Pál életét mutatják be a freskók. A nyugati bejárathoz közel, a déli falon kapott helyet a jelenet, mint Pál életének első ábrázolt pillanata, mely mára kissé megsérült. A kép jobb sarkában láthatjuk Szent István szelid, törékeny alakját, akire a felbőszült jeruzsálemiek követ emelnek.  

„Ő azonban Szentlélekkel telve föltekintett az égre, látta Isten dicsőségét, és Jézust Isten jobbja felől állni. Megszólalt: Íme, nyitva látom az egeket, és az Emberfiát állni Isten jobbja felől” – írja az Apostolok Cselekedetei, majd hozzáteszi, a tanúk ruháikat egy Saul nevű ifjú lábához tették. Ő lett később Pál apostol, aki damaszkuszi látomását követően az odáig üldözött keresztények egyik legnagyobb misszionáriusává vált.

Szent István vértanú portréja a székesegyház mennyezetén a szentély északi oldalán is megtalálható a legfontosabb szenteket bemutató kazetták között.

Szent István vértanú tiszteletére hazánkban a pápai nagytemplomot szentelték, Baranyában első sorban a nevét felvevő, országalapító szent király tiszteletére emeltek templomokat, így ezek búcsúnapja nem decemberben, hanem augusztus 20-ára esnek. Ezek közé tartozik a pécsi az egyházaskozári templom, a szebényi, a nagydobszai és a babarci templomok, a mecseknádasdi István-kápolna, valamint a mohácsi István király templom. Ezek fényében még inkább különlegességet jelentenek a mártír pécsi ábrázolásai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában