Új számokkal érkeznek

2022.12.07. 15:14

Az erdélyi és a magyar népzenéből ad válogatást a Csík Zenekar

A Csík Zenekar egyedülálló módon népszerűsíti az autentikus népzenét rocksztárokkal közös fellépéseken. Gyakorlatilag új zenei műfajt teremtettek, s ennek lehetünk fül- és szemtanúi december 16-án az Expo Centerben, ahol a quimbys Kiss Tiborral lesz koncertjük, és a zenekar alapítója, Csík János számolt be lapunknak a részletekről.

Mészáros B. Endre

– A „csíkos” rock-népzenei újdonságokból talán a legnagyobb sikere a Most múlik pontosan dalnak lett. Lehet még ezt fokozni? 

– Mi már most Pécsett megpróbáljuk, mert a szám egy részét az énekesnőnk, Majorosi Marianna adja elő, a másik felében Kiss Tibor áll a mikrofonnál, majd zárásképp együtt énekelnek. 

– Hogy kezdődött az új módi? 

– Az ezredforduló elején egy autóbalesetben csaknem végleg ott maradtam, a mentőorvosok kétszer is visszahoztak az életbe. Ekkortól testben és lélekben is újjászülettem, sőt, a zenei világom is megváltozott. Korábban is voltak már próbálkozásaink a könnyűzenével összefonódni, de ekkor kiadtuk az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen albumunkat. Szerepel a lemezen Kiss Tiborral a Most múlik pontosan, Lovasi Andrással a Csillag vagy fecske, és közreműködik Ferenczi György, valamint Dresch Mihály is. Szóval ez volt az igazi kezdet, s azóta a közönség kiköveteli tőlünk ezeket a fellépéseket.

– Hogy jön létre egy ilyen kapcsolat? 

– Esetünkben a hegedűsünk, Szabó Attila töltötte be az összekötő szerepét, ő ugyanis korábban rendszeresen fellépett a pécsi Kispál és a Borzzal. Attila az efféle átdolgozások készítésében igen aktív, ő kereste meg Kiss Tibort is a Most múlik pontosan újraértelmezésével. 

– Miről szól a pécsi koncert, Kiss Tibor ebben az egy számban lesz közreműködő? 

– Készültek korábban más közös dalaink, amiket a közönség alig ismer, szóval lesz egy teljes quimbys blokkunk. Emellett mi a kis-magyarországi és az erdélyi népzenéből adunk válogatást. 

– Mivel egészült ki az elmúlt másfél évtizedben a népzene-rock csomag? 

– Cseh Tamás-számmal, valamint Presser Gáborral és Karácsony Jánossal is voltak közös szerepléseink. Mostanában pedig Lokomotív GT-turnéval járjuk az országot, s egy-két alkalommal Kovács Kati is velünk énekelt. A Dal a miénk címmel ebből bakelitlemezt is megjelentettünk, s túl vagyunk több mint húsz koncertállomáson. De olyan jó a visszajelzés, hogy várhatóan jövőre is folytatjuk.

– Jövőre 35 éves jubileumát ünnepli a Csík Zenekar. Terveznek esetleg egy nagy bulit az összes eddigi rockszereplővel? 

– Nem rossz ötlet, de sok verziót mérlegelünk, és még nincs kialakult végső változat. 

– Mivel ajánlaná a mostani pécsi koncertjüket? 

– Ígérhetem, hogy a közönség Csík Zenekarral kapcsolatos elvárásait maradéktalanul teljesítjük. Elhangzanak a nagy slágerek, lesznek új dalok, és Kiss Tibi színpadi varázsára is építünk. Nekünk pedig mindig ünnep Pécsett játszani, s remélem, most is sikerül ünnepi hangulatot teremteni hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!