Esszé az emberiség történelmének fontos épületéhez

2022.12.13. 19:39

Érzelmeket, történeteket oszt meg a Notre-Dameról Ken Follett

Biztosan mindannyian emlékszünk, amikor futótűzként terjedt 2019 áprilisában a hír a televízióban, az interneten, hogy ég a párizsi Notre-Dame. Az épület lángokban álló látványa mindenki szívét megérintette – kinek kicsit, kinek nagyon –, hiszen az épület az emberiség történelmének egy részét képezi. Ennek apropóján született meg Ken Follett Notre-Dame című kötete, amely a GABO Kiadó gondozásában jelent meg november 17-én hazánkban.

Cz. E.

A szerző így vall a 2019-es szörnyű eseményről:

„A Notre-Dame Párizs csodálatos székesegyháza, az európai civilizáció egyik csúcsteljesítménye lángokban állt. A látvány megrázott és feldúlt minket. Engem a sírás kerülgetett. Itt, a szemünk láttára semmisül meg valami, aminek az értéke föl sem mérhető. Olyan hihetetlen érzés volt, mintha a föld indult volna meg a lábunk alatt.”

Szívbemarkoló szép sorok történelmünk egy részéről, amelyet a pusztulás fenyegetett és senki se hitte volna, hogy túléli ezt a harcot. A könyvből érződik, hogy még maga Ken Follett is kevés reményt fűzött ahhoz, hogy a világ egyik legnagyobb székesegyháza megmenekül a teljes pusztulástól. De így lett és ez egy igazi csodának számít.

Nem feltétlen nevezném a kötetet regénynek, inkább egy kisebb esszének, amelyben a szerző elmeséli, hogy milyen érzéseket, gondolatokat indított benne, amikor megtudta, hogy leghíresebb művének ihlető épülete lángokban áll.  

Kevesebb, mint száz oldalon ismerjük meg a Notre Dame történetét. De nem kell megijedni, nem szárazon elmesélve kapjuk ezeket az információkat, hanem Ken Follett stílusában, érdekesen és hitelesen. Feltárja a kötetben, hogy milyen szerepet töltött be az emberek, a társadalom életében az épület a történelem folyamán, mesél arról, hogy milyen hatással volt a világ katedrálisaira a Notre-Dame, valamint leghíresebb művének, A ketedrálisnak a megírására.  Az író e könyv jogdíjait teljes egészében a Notre_Dame újjáépítésére ajánlotta fel.

A székesegyház egyébként az eset óta helyreállítás miatt zárva tart. Az utolsó hírek szerint 2024-ben nyithat majd újra.


Ken Follett: Notre-Dame - A katedrális története
történelmi kisregény
GABO Kiadó, 2022

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában