A két ünnep között is jól jöhet

2022.12.29. 21:58

Ezt eszik karácsonykor a Pécsett elő nemzetiségek: bánica, sózott hering, leves varázserővel

Biztos érdemes lenne egy nemzetiségi ételrecepteket tartalmazó könyvet kiadni Pécsett, ahol tíz nemzetiség él békés egyetértésben. Karácsonyi készülődés közben kértünk pár receptet, melyekből érdekes módon sok jellegzetes szokás is kiderül, ezek még szebbé, színesebbé teszik ünnepeiket.

Máté Balázs (forrás: Pécsi Újság.hu)

Képünk illusztráció

Fotó: Huszár Márk

Pravoszláv karácsonyi szokásokat őriznek a bolgárok. Az ortodoxok január 7-én ünneplik a karácsonyt, majd egy héttel utána az újévet, amit negyven napos böjt előzi meg.

Karácsony estéjén az adott évben termett gyümölcs, méz, dió, bab, búza felhasználásával készítenek páratlan számú böjti ételeket: aszalt gyümölcsből befőttet, hús nélküli babfőzeléket, csak rizzsel töltött paprikát, káposzta vagy szőlő leveleket, főtt édesített búzát, diós süteményt. Magyarországhoz hasonlóan már december 24-25-26-án ünneplik a karácsonyt, melyet Malka Koleda-nak, azaz kis karácsonynak hívnak.

Újév napján viszont bőséges ételválaszték kerül az asztalra. Legjellegzetesebb ételük a bánica, egyfajta rétes, melyet sós túróval - szirenével töltenek meg.

Így készül:

A réteslapokat rétegesen, a szirenével megszórva tepsibe teszik, a lapok közé egy pénzérmét tesznek, aki azt megtalálja, egész évben gazdag lesz. Továbbá egy kis rügyező ágacskát is elrejtenek, aki rátalál, egész évben egészséges lesz.
A rétegelt réteslapokat kockára szeletelik és forró olajjal leöntik, majd néhány tojást felvernek és egy pohár langyos vízzel összekeverve a réteslapokra öntik. Végül aranysárgára sütik.

Újév napján a fiatalok járják a házakat és fűzfa vesszőből készített, színesen feldíszített ágakkal köszöntőt és jókívánságokat mondanak a ház lakóinak, jutalmul pénzt, süteményt kapnak.

A Pécsett élő ruszinok is ragaszkodnak a karácsonyi levesükhöz, melyet egész évben csak egyszer, szentestére főznek meg. Ezért a ruszinok számára ennek az ételnek karácsonyi varázsa van.

Hozzávalók 5 személyre:1,5 kg fahordóban érlelt savanyú káposzta,1,5 kg erős füstölt kolbász,15 deka szárított vargánya gomba,15 deka árpa gyöngye (burizs),5 db erős piros paprika;

A bő vízzel felöntött savanyú káposztát egy 8 literes fazékban főzik, amikor már félig megfőtt, hozzáadják a gerslit és a paprikát.15 perces főzés után a gombát és a három centisre feldarabolt kolbászt ízlés szerint sózzák. Legjobb a szenteste előtti napon elkészíteni, mert így az ízek összeérnek.

Nincs lengyel karácsony sózott hering nélkül, melyet így készítenek:

Kifilézik a heringet, majd az így kapott szeleteket keresztbe, csíkokra vágják. Az almát meghámozzák, és a hering csíkokhoz hasonló méretűre szeletelik.
Citromlevet adnak hozzá és el is keverik vele (ez meggátolja, hogy bebarnuljon), valamint egy evőkanál tejszínt, és ismét megkeverik. A vékony szeletekre vágott hagymát, a maradék tejszínt, valamint a mustárt, a sót és a borsot, és egy kis porcukrot adják hozzá, és jól elkeverik.

Hűtőszekrényben állnia kell legalább fél órát. Friss kaporral tálalják. Hozzávalók: 1 sózott hering,1-2 savanykás alma,3 evőkanál tejszín,1 evőkanál só,1 evőkanál mustár,pár csepp citromlé, só, bors.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában