Filmajánló

2022.12.26. 19:57

Ha borzongani szeretnénk az ünnepek alatt, akkor ezeket a filmeket válasszuk

A karácsony a boldogságról, az együtt töltött időről, a szeretetről szól. Az ezeket az értékeket megragadó filmekből rengeteg van. Van, amelyik jó, van, amelyik viszont annyira rossz, hogy megkaphatná a horror jelzőt is. És ha már itt tartunk, akkor meg kell jegyeznünk, hogy vannak olyan filmes szakemberek, akik rendhagyó módon közelítik meg az ünnepi témát. Például úgy, hogy tényleg a horror műfajához nyúlnak, és véres karácsonyt varázsolnak a vászonra.

Cz. E.

Fotó: lassedesignen

A külföldi Rotten Tomatoes filmes oldal összeállított egy harminchét darabos Karácsonyi Horrorfilmek listát. Ebből szemezgettünk, hogyha esetleg valaki kedvet kapna egy kis téli borzongáshoz.  

A lista első helyén a Karácsonyi lidércnyomás áll, ami egy horror elemekkel megtűzdelt animációs film Tim Burton rajzai és ötlete alapján. Ez az egyik talán legegyedibb hangulatú ünnepi mese, amelyben vannak szörnyek, vámpírok, és a főszereplő is egy csontváz. A karácsonyi szirupnak nyoma sincs benne, de mégis tud fontosat mondani az ünnepekről.  

A mesefilmet egy finn fantasztikus-akció horrorvígjáték, a Ritka export: A karácsonyi mese követi a sorban. Ez ritka gyöngyszem az ünnepi hangulatú horrorfilmek körében is, már azt tekintve is, hogy milyen nemzet nevéhez köthető az alkotás. A történetben a Télapó a főszereplő, aki azonban nem egy kedves öregember, aki ajándékokat visz a gyerekeknek, hanem azért jön el minden évben egyszer, hogy megbüntesse a rosszakat. Talán meglepő ez a változata a történetnek, viszont hogyha megvizsgáljuk az ünnepi folklórt, akkor nem egy ünnep szellemét meggyalázó műről van szó. A finn hagyományok szerint a ma ismert Télapónak, azaz Joulupukkinak volt egy elődje is, Nuuttipukki, aki egy személyben testesítette meg a Mikulást és a Krampuszt is, így az ő feladata egyszerre volt a jók jutalmazása, és a rosszak megbüntetése is. 

A rangsor negyedik helyezését egy igazi klasszikus, az 1984-es Szörnyecskék nyerte el, ami egyébként annak a rendezőnek a nevéhez köthető, aki a másik kultikus kedvencet, a Reszkessetek betörőket rendezte. Chris Columbus írta a horror vígjáték forgatókönyvét, amelyben a kezdetben aranyosnak tűnő szörnyek terrorizálják egy amerikai város lakóit Szenteste. Az ötlet egyébként annyira új és más volt, hogy még Steven Spielberg is beszállt a bizniszbe, mint vezető producer és akkor sikere lett az alkotásnak, hogy talán ez az egyik legismertebb családi, karácsonyi film egy adag horrorban megfürdetve.  

2015-ben jelent meg egy horror-antológia, amely a Karácsonyi horrormese nevet kapta, a listában ez a nyolcadik helyen áll. A filmben egy négy szálon futó cselekményt kapunk, amely ugyanabban az időben, ugyanazon a helyen játszódik, de mindegyik történet szorosan kapcsolódik egymáshoz. Kapunk  zombimanókat, fertőző krampuszt, egy szuperhősféle Mikulást és még egy gyilkosságot is. Néhol bohókásnak érződik a film és költségvetése is alacsony, de ennek ellenére egy kellemes, borzongós kikapcsolódást képes nyújtani, amelyben a klasszikus horrorelemeket vegyítik a karácsonyi hangulattal, és még a csavarok is tudnak újat mutatni.  

Ha ezek után még több ünnepi horrora vágynánk, akkor itt érdemes nézelődni: https://editorial.rottentomatoes.com/guide/christmas-horror-movies-ranked-worst-to-best/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában