Több mint ötven év

2022.12.12. 16:58

Jubileumát ünnepli a Baranya Táncegyüttes

A Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán tartják a Baranya Táncegyüttes jubileumi műsorát december 18-án, vasárnap este hat órától.

A Pécs város Pro Urbe és Pro Communitate díjakkal kitüntetett, Örökös Kiváló Együttes címet viselő Baranya Táncegyüttes idén, 2022-ben ünnepli fennállásának 55. évfordulóját. 

Az 1967-ben a Pécsi Tanárképző Főiskolán alakult együttes ötvenöt éve megszakítás nélkül működik. Tagjai emberöltőn át tartó lelkes munkájával járultak hozzá ehhez, a mindenkori vezetők pedig hozzáértő és alázatos tevékenységükkel.  Az alapító tagok többségének nemzetiségi származása döntően meghatározta a Baranya működését. Az együttes a magyarországi horvát néptánc tekintetében az ország egyik legismertebb formációjává vált, bejárták egész Európát. Legfőbb céljuk a néptáncok, népdalok, népviseletek és szokások gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása.

A hosszú évek alatt az együttesben összesen közel nyolcszáz táncos szerepelt, sokuknak ma már gyermekei, vagy éppen unokái folytatják a családi hagyományokat a Baranya Táncegyüttesben.

Repertoárjukon a horvát táncokon kívül szerepelnek magyar néptáncok és tematikus, kortárs darabok.

– Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az itt táncoló fiatalok megismerjék hazánk népzenéjét, néptáncait (különösen a magyarországi horvátokét), megőrizzék azokat a hagyományokat, amelyek gazdaggá és színessé teszik országunkat – fogalmazza meg misszióját az együttes. 

A Pécsi Nemzeti Színházban tartandó gálaműsor az együttes életében meghatározó művészeti vezetők, koreográfusok munkáiból áll össze: Vidákovics Antal, Bognár József, Jeránt György.

A műsor első része „Baranya - Kamara”, a második „Valahol Kátolyban…” című előadásokból épül fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában