Érzékenység

2022.12.18. 20:25

Kamaszokat érintő problémákról mesél a könyv

Hogyha “A kedvenc könyves doki” címet odakéne ítélnem valakinek, az fixen A lélekdoki sorozat pszichológusánál landolna.

Cz. E.

Marie-Aude Murail történetei mindig különlegesek. Olyan atmoszférát képes megteremteni az író, ami igazán keserédessé teszi történeteit. A szerző leginkább gyermek- és ifjúságiregényeiről ismert, amelyekben komoly témákat feszeget, de nem szájbarágós módon. Megfelelő érzékenységgel, közérthetően nyúl hozzájuk. Teszi ezt A lélekdoki című sorozatában is, amelynek már három kötete kapható hazánkban a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából, a legutóbbi december 9-e óta kapható a boltokban.  

A történet főszereplője maga a lélekdoki, Sauver, aki Franciaországban él, 190 centiméter magas, és van egy kisfia, akit egyedül nevel. A munkája teljesen leköti a figyelmét, hiszen minden páciensén segíteni akar, de eközben elhanyagolja gyermekét. A pszichológus munkájába, magánéletébe és terápiáiba kapunk betekintést, és véleményem szerint a történet legérdekesebb részei azok, amikor megismerjük betegeit, akik tanácsokért fordulnak a NBA játékosnak kinéző doktorhoz. 

Vannak a sorozatnak állandó szereplői és betegei, akik komoly problémákkal küzdenek, olyanokkal amelyekkel a mai 14-18 év közötti korosztálynak is szembe kell néznie. Rasszizmus, bántalmazás, válás, öngyilkosság és még számos olyan téma, amiről egyébként nem egy könyvben beszámoltak már. De Murail a fiatal korosztály számára könnyen érthető, befogadó módon tálalja ezeket a problémákat, nem is meglepő, hogy 2019-ben a sorozat első részét a Szívünk rajta program a hónap könyvénének választotta a kamaszokról szóló, Rád talál kategóriában. Ezt a kitüntetést azok a művek kapják, amelyek képesek bevonni ezt a korosztályt érzelmileg a történetbe, valamit véleményformálásra készteti, motiválja és inspirálja őket. 

A sorozat második részében folytatódnak a kezelések, régi és új páciensek is feltűnnek, miközben a lélekdoki magánélete tovább bonyolódik. És még mindig olyan bájos és komoly egyszerre ez a könyv, hogy mindenkinek olvasnia kéne.  

Remélem hamarosan a harmadik kötetet is a kezembe foghatom, ami biztosan ismét fel fog érni egy terápiával.

 

Marie-Aude Murail: A lélekdoki 1-2.
kortárs ifjúságiregény
Könyvmolyképző Kiadó - 2019, 2021

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában