Akcióból lett aukció

2022.12.01. 14:18

Képzőművészeti alkotásokat árvereznek el a Kodály Központban (Galéria)

Páratlan kezdeményezés valósul meg december 9-én a Kodály Központban. Az Aukció2022 nevet viselő esemény célja, hogy minél nagyobb teret adjanak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karán született alkotásoknak és a művészeti szellemi termékeknek.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A rendezvénnyel ösztönözni és bátorítani szeretnék a képzőművészetekre nyitott polgárokat, hogy nagyobb bizalommal legyenek a fiatal alkotók és műfaji kísérletek iránt.  

A december 1-jei sajtótájékoztatón prof. dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az igazság az, hogy van egy nagyszerű egyetemünk, amelynek egyik ékköve a Művészeti Kar és régi vágy volt, hogy a képzőművészeti vonalat és a kar teljesítményét láttathassák. Vallja, hogy a művészet az életnek egy olyan területe, ahol az anyagi és a szellemi minőség egy másik dimenzióban mutatkozik meg, amely vagy megnyugtat, vagy felkavar. De hogyha, nem teremtjük meg az alkotások közvetítésének fizikai útját, akkor az üzenet elmarad. Ezért gondolták úgy, hogy akciókat kell szervezni, és végül az akcióból aukció lett. Őszintén reméli, hogy ezzel a kezdeményezéssel hagyományt teremtenek, hiszen ők nem egy alkalomban, hanem egy rendszerben gondolkoznak, hiszen a fiatal művészek és mentoraik évről-évre produkálnak műalkotásokat, amelyek felhatalmazzák a szervezőket, hogy ilyen aukciókat szervezzenek. 

A sajtótájékoztatón jelen volt prof. dr. Miseta Attila, a PTE rektora is, aki elmondta, hogy a pénznek sok helyütt van felhasználási lehetősége, és úgy érzi, hogy kicsit elfeledkeztünk a művészetről. Ezért is tartja jó ötletnek ezt az innovációt, ami a képzőművészeket támogatja. 
A megszólalók között ott volt dr. Lengyel Péter, a PTE Művészeti Kar dékánja, aki örült, amikor dr. Bódis József felkereste az aukció ötletével. A szervezés egyik fontos kérdés az volt, hogy hol valósítsák meg az eseményt. A döntés a Kodály Központra esett, ahol már hagyománya van az egyetemi koncertek sorozatának.

Dr. Ernszt András, a PTE Művészeti Kar Festészet Tanszék vezetője látja, hogy milyen elhivatottsággal és komolyan foglalkoznak a hallgatók a művészettel. Az ilyen rendezvények nem csak a karnak és az egyetemnek fontos, hanem nekik is, hiszen megmutathatják magukat és megtapasztalhatják a művészet való világát.  

Az aukció egyik kurátora, Zsdrál Márkó elmondta, hogy igyekeztek egy olyan szélesebb spektrumú közönséget megszólítani a kiválasztott alkotásokkal, amelyek közül mindenki megtalálja majd a számára legkedvesebbet. 

Szemet és lelket gyönyörködtet

Az Aukció2022 sajtótájékoztatóján prof. dr. Miseta Attila jóvoltából elhangzott egy érdekes történet, ami az egyik kollégájával történt meg. Ez a kolléga egy nála is idősebb munkatársnál járt Tennessee államban, akinek a házában Picasso alkotások voltak. Dr. Miseta Attila barátja feltette azt a kérdést: “Hogy ennyire szereted a spanyol művészt?”. Erre azt a választ kapta: “Nem egészen. Valamikor a 20. század elején Spanyolországban jártam még fiatal koromban és ott volt valami kezdő tehetség, akit Picassonak hívtak. Ekkor vettem egy-két nevével fémjelzett alkotást.” A beszédét úgy zárta, hogy egy alkotás megvétele lehet egy jó invesztíció is, de ha nem, akkor legalább szemet és lelket gyönyörködtet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában